Werknemer verliest vertrouwen in zichzelf

Het vertrouwen in de eigen vaardigheden van Nederlandse werknemers holt achteruit. Deze angst is het grootst binnen de sectoren kunst & cultuur en financiële dienstverlening.

Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers vreest dat hun baan in de nabije toekomst verdwijnt door automatisering. Europees gezien hebben we zelfs het minste vertrouwen in eigen kunnen. Hoe hoger onze leeftijd, hoe lager het vertrouwen is in de benodigde skills voor ons werk. 

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders. Het is het derde jaar dat dit onderzoek plaatsvindt.

ADP spoort werkgevers aan om meer oog te hebben voor de onzekerheden van werknemers en actiever (bij)scholing aan te bieden waar dat kan.

Goed presteren begint met geloof in eigen kunnen
Nog maar iets meer dan driekwart (78%) van de Nederlandse werknemers heeft vertrouwen in zijn eigen vaardigheden. Dat is een forse daling van zes procentpunt ten opzichte van vorig jaar en is veertien procentpunt minder dan in 2016. Spaanse werknemers hebben met 89 procent opnieuw het meeste vertrouwen in hun vaardigheidsniveau. Dat is slechts twee procentpunten lager dan vorig jaar.

“Het is zorgwekkend dat steeds minder werknemers zich zelfverzekerd voelen in hun werk,” stelt Martijn Brand, Directeur ADP Nederland. “Goed presteren op je werk begint met geloof in eigen kunnen. Wie zich te zeer vervangbaar of niet capabel genoeg voelt voor zijn functie, pakt uit angst voor het verlies van zijn baan vaak extra taken op die buiten zijn functie vallen. Daarmee groeit het gevaar van stress of zelfs een burn-out op langere termijn.”

Twijfels durven melden
HR-managers moeten meer oog hebben voor de onzekerheden van werknemers en actiever herscholing aanbieden, vindt Brand. “Twijfels nu en dan zijn geen probleem, zolang werknemers deze maar durven delen en van hun werkgever handvatten krijgen om aan hun skills te werken. Complimenten en een goede beloning kunnen ook helpen. Als je wel degelijk capabel bent en goed presteert, wil je dat ook merken aan de feedback die je krijgt. Het liefst meer dan één keer per jaar.”

Investeren in herscholing
Hoezeer we ook twijfelen over onze vaardigheden, de angst voor automatisering is in ons land juist relatief klein. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse beroepsbevolking vreest dat zijn werk op enig moment in de toekomst geautomatiseerd wordt. In andere Europese landen ligt dat gemiddeld hoger (28%). Italiaanse werknemers (40%) maken zich de meeste zorgen over automatisering; Zwitserse en Poolse werknemers (beiden 20%) het minst.

Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zegt dat zijn werkgever momenteel niets doet aan bij- of herscholing van werknemers ter voorbereiding op automatisering. Volgens 14% is zijn werkgever dit nog van plan. Van de Italiaanse werkgevers wil 66% juist wel in herscholing investeren; in Zwitserland is dat ruim de helft minder (31%). De sectoren IT en telecommunicatie zijn het meest vooruitstrevend in het bijscholen van werknemers met het oog op een geautomatiseerde toekomst (61%).

 

Wilt u uw kennis efficiënt op een hoger niveau brengen? Heeft u behoefte aan praktijkgerichte cursussen maar ontbreekt het u aan tijd? Volg dan onbeperkt online cursussen uit ons geaccrediteerd, actueel en praktijkgericht e-learning aanbod. In uw eigen tempo, waar en wanneer u wilt. Op uw laptop, tablet of zelfs mobiele telefoon.