Niemand wil oudere werknemers hebben

Niemand wil oudere werknemers hebben
Veel werkgevers nemen weinig oudere werknemers aan. Terwijl er veel 50-plussers zijn onder werkzoekenden in sectoren die geplaagd worden door personeelskrapte. Zoals zorg, onderwijs zorg, onderwijs, industrie en handel.

Dat komt naar voren uit een peiling van vakbond CNV onder bijna 2400 leden boven de 45 jaar. Driekwart geeft aan dat hun werkgever weinig 50-plussers aanneemt, aldus de bond. Volgens CNV geven werkgevers vaak de voorkeur aan jongere sollicitanten. Ook zou minder worden geïnvesteerd in scholing en ontwikkeling van oudere werknemers dan van jonger personeel.

“Werkgevers klagen steen en been over het gebrek aan personeel maar laten oudere sollicitanten links liggen”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Het is vreemd dat zij nog steeds tweederangsburgers zijn op de arbeidsmarkt.”.

CNV roept werkgevers op om juist te investeren in 50-plussers op de arbeidsmarkt. “De ervaring van deze groep is van onschatbare waarde. Bovendien blijven we langer gezond, werken we langer door en wisselt deze groep minder snel van baan. Werkgevers die nu investeren in werknemers boven de 50, plukken daar op lange termijn de vruchten van”, stelt Fortuin.