Nieuw onderzoek: verband HR best practices en bedrijfsresultaten

Certificering van HR-praktijken correleert met hogere aandelenkoersen, een snellere omzetgroei en een beter werkgeversimago.

Dit geldt voor bedrijfsbrede certificering van HR-bestpractices in combinatie met de inzet van HR-gekwalificeerde professionals. Dat blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door het Top Employers Institute en het Amerikaanse HR Certification Institute.
Scores ver boven gemiddeld
‘Behalve met verbeterde bedrijfsresultaten zien we ook een correlatie met een beter werkgeversimago,’ aldus David Plink, CEO van het Top Employers Institute. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat:
Aandelenkoersen van bedrijven gecertificeerd door Top Employers in de periode 2011-2015 beter presteerden dan de aandelenindices van de vestigingslanden met een gemiddelde van 51%.
De samengestelde omzetgroei van bedrijven gecertificeerd door Top Employers de gemiddelde samengestelde omzetgroei in de desbetreffende sector met 14% overtrof in de periode 2010-2014.
De aandelenkoersen van de bedrijven met meer dan vijf HRCI-gecertificeerde professionals een gemiddelde stijging van 95% doormaakten in de periode 2011-2015, terwijl de relevante indices (NYSE, NASDAQ) met een gemiddelde van 38% stegen in dezelfde periode. Ofwel een verschil van 57% over de bewuste periode.
Beter werkgeversimago
De positieve correlatie tussen het werkgeversimago en certificering van bedrijven door Top Employers in combinatie met het in dienst hebben van meer dan vijf HRCI-gecertificeerde professionals bleek als volgt:
De gemiddelde score voor de door Top Employers gecertificeerde bedrijven op Kununu is 3,5 sterren (van 5) ten opzichte van het totale Kununu-gemiddelde van 3,1. 
De gemiddelde score voor de Top Employers gecertificeerde bedrijven beoordeeld op Glassdoor is ook 3,5 sterren (van 5) ten opzichte van het totale Glassdoor gemiddelde van 3,2.
De gemiddelde rating op Glassdoor voor bedrijven met meer dan vijf gecertificeerde professionals is 3,5 sterren (van 5) ten opzichte van het totale Glassdoor gemiddelde van 3,2.