Nieuwe banen bij Philip Morris Bergen op Zoom

Philip Morris gaat een deel van de lege fabrieksruimte in Bergen op Zoom opnieuw in gebruik nemen. De rookwarenfabrikant wil er speciale tabak gaan maken, bedoeld om te roken met een elektronisch apparaatje. Dat kan zeventig nieuwe banen opleveren.

Dat is wel een stuk minder dan de 1200 mensen die Philip Morris er eerder in dienst had. De fabrikant stopte in 2014 met zijn sigarettenproductie in Bergen op Zoom. Dat betekende een grote klap voor de lokale werkgelegenheid.
Philip Morris is wel op het terrein actief gebleven, onder meer met logistieke activiteiten en voor het maken van bepaalde vloeistoffen voor elektrische sigaretten. Bij het bedrijf werken nu nog 187 mensen. Met de nieuwe plannen is een investering van 65 miljoen euro gemoeid. Philip Morris zegt ,,op zeer korte termijn” te beginnen met de voorbereidingen. Naar verwachting zijn de nieuwe productielijnen in 2018 klaar om in bedrijf te gaan.
 
Eerste stap 
De gemeente Bergen op Zoom en de provincie Noord-Brabant zijn verheugd over de aankondiging. ,,Ik verwacht dat dit een eerste stap is op weg naar meer banen op het terrein van Philip Morris”, stelt wethouder Arjan van der Weegen (Sociale Zaken).
Aanvankelijk leek het erop dat er snel nieuwe gebruikers gevonden zouden worden voor de gebouwen en het gebied waar Philip Morris voorheen sigaretten maakte. Maar dat viel tegen. Eerder dit jaar werd wel bekend dat Cubicco zich gaat vestigen in een van de voormalige fabriekshallen. Die fabrikant van bijna kant-en-klare woningen begint met zo’n 25 man in de Brabantse stad en wil dit uitbreiden naar 75 à 80 werknemers.
De speciale tabak die Philip Morris in Bergen op Zoom wil gaan maken is bedoeld voor de iQOS, een soort e-sigaret met echte tabak. Dat apparaatje is in landen als Japan, Zwitserland, Italië en Portugal al op de markt gebracht. Het Amerikaanse concern ziet voor de Nederlandse vestiging een belangrijke rol weggelegd om aan de groeiende internationale vraag naar het nieuwe product te kunnen voldoen.

Gerelateerde artikelen