Nieuwe steunpakket vergeet perspectief voor bedrijven

Blijdschap en teleurstelling strijden om voorrang, zo blijkt uit de reacties van belangenorganisaties voor werkgevers en ondernemers op de nieuwe coronasteun.

Het aanvullende steunpakket is een stevige verbetering voor ondernemers in alle zwaar getroffen sectoren. Toch zal het lang niet voor iedereen voldoende zijn om zijn of haar bedrijf door deze crisis te loodsen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de extra steunmaatregelen. Bij ONL voor Ondernemers heerst vooral teleurstelling, vooral door het gebrek aan perspectief.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het pakket dat er nu ligt, aanmerkelijk beter dan wat er aanvankelijk op tafel lag. Het kabinet heeft volgens de organisaties ook geluisterd naar de ingebrachte punten. De flink hogere Tegemoetkoming Vaste Lasten geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober en voor ondernemers met omzetverlies in alle sectoren. Ook gaat de drempel voor omzetverlies niet omhoog, maar blijft op 30 procent.

Verder zijn bepaalde versoberingen geschrapt. Daardoor gaat de loonondersteuning via NOW niet terug van 80 naar 70 procent. De organisaties noemen het ook goed dat er een voucherbank komt van 400 miljoen euro voor de reisbranche en ondernemers opnieuw maanden uitstel van betaling kunnen krijgen bij de Belastingdienst.

De organisaties vrezen wel dat het pakket zoals het er nu ligt voor bijvoorbeeld de horeca niet voldoende zal zijn. Zeker omdat zij nog geen zicht hebben op wanneer ze de deuren weer mogen openen. “Veel ondernemers zijn inmiddels volledig door hun reserves heen”, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland.

ONL voor Ondernemers waardeert het positieve gebaar van het kabinet met de uitbreiding van het steunpakket, maar de teleurstelling overheerst. Niet alleen vreest ONL dat vele ondernemers alsnog onvoldoende of niet worden geholpen met dit pakket aan maatregelen. “Ook krijgen ondernemers niet het perspectief waarop ze hoopten”, aldus de organisatie. Volgens ONL is het belangrijkste voor ondernemers dat ze weer open kunnen en zicht krijgen op de toekomst. Het steunpakket is en blijft helaas onvoldoende.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen verder nog dat het nu vooral zaak is om vooruit te kijken. Met slimmere maatregelen en massaal testen moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om, ook als de coronacrisis nog niet voorbij is, reizen, evenementen en activiteiten in de horeca weer mogelijk te maken”, aldus de organisaties.

ANP)