50 procent meer vrouwen in RvC sinds 2015

In Nederlandse Raden van Commissarissen was het aandeel vrouwen in 2019 30%, en de gemiddelde leeftijd het hoogst in de hele EU.

De vrouwelijke vertegenwoordiging in de Nederlandse Raden van Commissarissen is met 9 procentpunten toegenomen ten opzichte van 2015, maar blijft met een percentage van 30% achter bij het Europese gemiddelde van 34%.  Dit blijkt uit recent onderzoek van organisatieadviesbureau Korn Ferry. 
 
Frankrijk voert de lijst aan met maar liefst 45% vrouwelijke toezichthouders, gevolgd door Zweden en Italië (beide 43%). Alleen Spanje (25%), Zwitserland (22%) en Oostenrijk (20%) scoren lager dan Nederland. 

Nog winst te behalen  

“Hoewel Nederland voldoet aan het SER-advies van 30% vrouwen in de Raad van Commissarissen, valt nog winst te behalen,” zegt Frederika Tielenius Kruythoff, managing director Executive Search bij Korn Ferry. 
 
Zij is verdeeld enthousiast over de recente cijfers.  “Meer diversiteit – ook bijvoorbeeld op het gebied van leeftijd en achtergrond – verhoogt nu eenmaal de kwaliteit van het toezicht, zo wijst onderzoek uit.” 

Niet-Nederlandse nationaliteit 

De diversiteit voor wat betreft nationaliteiten vertegenwoordigd bij Nederlandse toezichthouders behoort evenwel tot de top drie in Europa, samen met Zwitserland en België. 47% van de toezichthouders heeft een niet-Nederlandse nationaliteit. 
 
Het Europese gemiddelde is 38%. De overige helft toezichthouders in Nederland is geleidelijk verdeeld over Europese -anders dan Nederlandse- afkomst en nationaliteit buiten Europa. 

Leeftijdskloof mannen en vrouwen

Met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar is de Nederlandse toezichthouder wel de oudste van Europa. Dit getal is de laatste vijf jaar stabiel gebleven. Daarbij valt de kloof op tussen de gemiddelde leeftijd van mannelijke en vrouwelijke toezichthouders.  

Samen met Duitsland en Spanje behoort Nederland tot de Europese landen met de grootste leeftijdskloof tussen mannen en vrouwen als toezichthouders. Deze bedraagt meer dan zeven jaar.

 
Over het onderzoek
De studie werd verricht onder 393 beursgenoteerde bedrijven in 13 Europese landen. Voor Nederland zijn 24 beursgenoteerde bedrijven onderzocht. Het volledige rapport Non-Executive Directors in Europe 2019 is gratis beschikbaar.