Onderzoek: inhuur vast en flex groeien naar elkaar toe

Al het werk rondom de inhuur van vast én flexibel personeel wordt steeds vaker bij één externe partij neergelegd.

Daardoor neemt het aantal MSP-programma’s sterk toe, constateert Mark Bassie, die samen met Marleen Deleu de inhuurmarkt in Nederland en België onderzocht en daarover recent een rapport uitbracht.
Eerst vooral multinationals
Volgens Bassie is MSP-dienstverlening in Nederland en zeker in België een nog relatief nieuwe vorm van dienstverlening, maar in de Angelsaksische landen wel al erg ingeburgerd. Het zijn dan ook vooral multinationals die enkele jaren terug hun MSP–programma uit die landen naar hier hebben meegebracht.
Bassie: ‘Het grote aantal van bijna 30 brokers en MSP’s dat we bij de start van het onderzoek benaderd hebben en dat actief is in Nederland en/of België toont aan dat ze in het potentieel van de markt in beide landen geloven.’
Reguliere recruitmentmarkt
Een MSP-programma is een verbeterprogramma bedoeld om het hele proces van alle vormen van inhuur ‘beter, sneller, goedkoper’ te laten verlopen. Zo’n programma kan in eigen beheer worden gedaan, maar vaker zien we dat zo’n programma wordt uitbesteed aan een externe regisseur, de MSP.
Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer MSP’s zich namens hun klanten bezig houden met Total Talent Acquisition (TTA), waarbij de MSP de organisatie van het werven van vast én flex organiseert.
Bassie: ‘In de meer mature landen is er overigens ook al een tegenbeweging gaande, waarbij bedrijven het beheer van hun ‘supply chain’ weer insourcen. Dat komt doordat in deze markten bij de inleners zelf meer kennis en inzicht is gegroeid over het inkopen en optimaliseren van dit soort diensten en processen.’

Gerelateerde artikelen