Ontslagboete blijft voor massaontslag nu toch bestaan

De ontslagboete zal toch deels blijven bestaan om misbruik te voorkomen, zo hebben Haagse bronnen gemeld aan de NOS. 

De ontslagboete zou helemaal verdwijnen bij het tweede steunpakket voor bedrijven die door de coronamaatregelen in problemen zijn gekomen, meldde minister Koolmees eerder. Na kritiek komt het kabinet daar toch van terug, schrijft de NOS op haar website.

De ontslagboete blijft bestaan voor bedrijven die meer dan 20 mensen ontslaan en geen akkoord hebben met de vakbonden. Als een bedrijf toch meer dan 20 mensen ontslaat en geen akkoord heeft, moet dat bedrijf een boete betalen van 5 procent van het totale bedrag aan loonkosten dat het van de overheid ontvangt.

Het kabinet noemt dat een antimisbruikbepaling. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat bedrijven het steunpakket aangrijpen om onnodig veel mensen te ontslaan. Bedrijven die minder dan 20 mensen ontslaan, hoeven echter geen ontslagboete te betalen.

Verder wordt het hele steunpakket verlengd van drie naar vier maanden, waarmee het doorloopt tot 1 oktober. Daarnaast stijgt het bedrag voor vaste lasten dat werkgevers krijgen van het huidige maximum van 20.000 euro tot maximaal 50.000 euro. 

Gerelateerde artikelen