Ook in HR zit schoonheid van binnen

HR-professionals hebben tegenwoordig keuze te over als het gaat om coole cloudapplicaties. Waarom zouden zij spreadsheets gebruiken als zij de klus ook kunnen klaren met nieuwe cloudgebaseerde talentmanagementsystemen? Of met een goed uitziend recruitmentplatform waarmee organisaties nieuwe prospects kunnen bereiken via social media?

Door: Oscar Lausegger, HCM Strategy Director Oracle 
 
Organisaties gaan gemakkelijk op in het enthousiasme van alle nieuwe systemen die er zijn. En met goede redenen: de applicaties in de markt vereenvoudigen de toepassing van HR. Maar achter de schermen van deze mooie front-end-diensten ligt de ware kracht van HR; onder de motorkap van het centrale HR-systeem.
HR-teams moeten oppassen dat zij het paard niet achter de wagen spannen. Een aantal opzichzelfstaande cloudoplossingen aanschaffen zal ze niet helpen het meeste uit hun investeringen te halen. Hiervoor moeten zij zich eerst focussen op de kern van HR-technologie die voor hen van cruciaal belang is. Toegegeven dat deze kern de minst coole tool is binnen HR-technologie, het is wel de basis waar de rest op steunt.
Zonder een cloudgebaseerde HR-basis om alle applicaties aan te koppelen, blijven organisaties achter met een aantal onopvallende diensten die onvoldoende gevoed worden met informatie die nodig is om waarde te kunnen leveren. In andere woorden: zij bouwen op een zanderige ondergrond.
Neem bijvoorbeeld Facebook; waarschijnlijk hét voorkeursplatform van de digitale generatie om met vrienden in contact te komen, foto’s te delen en zelfs om persoonlijke content te vinden. Al deze functionaliteiten zijn nergens zonder een basis: zonder een profiel voor iedere gebruiker en de functionaliteiten die Facebook zo’n aantrekkelijk platform maken, zou het simpelweg niet werken.
In een bedrijf vormen organogrammen en realtime dossiers van werknemers de ruggengraat van HR. Het zou beduidend waardevol zijn als deze informatie in het zakelijke proces automatisch kan worden opgenomen via de cloud. Maar als deze onderdelen geen verbinding kunnen maken met talentmanagement- of recruitmentsystemen, is een geïntegreerde HR-strategie simpelweg niet mogelijk.
Overweeg hiervoor Enterprise Resource Planning (ERP) en verdeel het werk over individuele werknemers. Organisaties moeten de basisgegevens van HR met informatie van andere afdelingen van de organisatie combineren – bijvoorbeeld beoordelingsgegevens van HR – om te bepalen welke werknemers het beste passen bij een project, gebaseerd op hun competenties, potentieel en carrièreambities.
Dat is het mooie van de cloud: het maakt gelijktijdige, realtime updates van elke HR-applicatie op verschillende apparaten mogelijk, en het biedt meer controle door belangrijke data eenvoudiger en sneller te kunnen delen. Bijvoorbeeld door organisaties data van markten in Amerika, Azië en Afrika te laten vergelijken, en hen proactief noodzakelijke aanpassingen te laten maken aan hun regionale strategieën.
Een HR-basis in de cloud is ook van belang in huidige zakelijke uitdagingen, bijvoorbeeld om de impact van een nieuwe dienst of het scenario van producten of markten naar de bredere organisatie te testen. De data die gebruikt wordt bij het testen en herdefiniëren van verschillende aanpakken, moet beschikbaar zijn voor alle betrokken applicaties. Hiervoor is het noodzakelijk dat de belangrijkste HR-informatie via de cloud is gelinkt aan al deze systemen. Het belangrijkste verkoopargument: hiermee kan de organisatie sneller het HR-proces finetunen dan wanneer hij traditionele spreadsheets gebruikt of handmatig datamodellen aanpast.
Moderne organisaties willen meer inzicht in hun talent. Zij willen snel zien wie hun toppresteerders zijn, welke werknemers goed samenwerken en welke vaardigheden iedereen met zich meebrengt. Dat helpt de HR-teams met een aanpak die aansluit bij de individuele behoeften van werknemers en zorgt voor een persoonlijkere begeleiding.
Belangrijke HR-data – indien geïntegreerd met HR-applicaties als talentmanagement- en prestatiebeheersystemen – helpt de organisatie uiteindelijk met een sterkere weknemersbetrokkenheid en geeft productiviteit een boost.
Het oude gezegde dat schoonheid van binnen zit, is misschien net zo relevant voor technologie als voor mensen. De basis van HR is wellicht niet het meest populaire onderdeel van de IT van een organisatie, maar het voedt zonder twijfel de rest van de cloudapplicaties op een handige manier. Als moderne HR-afdelingen nieuwe cloudapplicaties blijven omarmen, moeten zij deze systemen bouwen rond een rotsvaste basis om er het beste uit te kunnen halen.