Opening CHRO Day: HR heeft grote invloed op vitaliteit

Tijdens de opening van CHRO Day 2019 sprak biometrisch wetenschapper Rosanne Warmerdam over het centrale thema van de dag: vitaliteit.

Fotografie: Jasper Juinen

“Vitaliteit is een logische keuze voor het centrale thema dit jaar”, zei Stefanie Grimbergen, CHRO Community Manager bij Alex van Groningen desgevraagd. “In bijna alle gesprekken die ik afgelopen jaar met HR-directeuren voerde kwam het wel ter sprake.”

De absolute top van de Nederlandse HR-wereld is deze middag bijeengekomen bij The Duke in Nistelrode, het golfresort dat eigendom is van de familie Van Eerd (van Jumbo Supermarkten). Na flink bijgepraat te hebben met hun vakgenoten en van een heerlijke lunch te hebben genoten werd het programma afgetrapt door Rosanne Warmerdam (oprichter Living Life Lab). Volgens deze naar eigen zeggen gezondheidsnerd is er geen heldere definitie van het begrip gezondheid. “Vraag het een medisch specialist en hij begint over bloeddruk en BMI. De gewone man op de straat zal het hebben over hoeveel energie hij heeft en hoe fit hij zich voelt bij het opstaan. Vroeger was de definitie: afwezigheid van een ziekte. Dat dekt de lading niet. Het is een nogal ongrijpbaar fenomeen.”

Tegenwoordig wordt gezondheid/vitaliteit beschouwt als het totaal van welzijn op fysiek, sociaal en mentaal vlak. Rosanne vindt veerkracht een term die de lading goed dekt. “In hoeverre ben je in staat terug te veren in reactie tot wat er allemaal op je afkomt? En hoe snel herstel je? We kunnen vitaliteit niet als iets individueels zien. Het staat altijd in verbinding met alle aspecten van ons sociale en professionele leven.”

Een belangrijke statistiek voor HR
Uit steeds meer research blijkt dat gezondheid bepaald wordt door 20 procent genetische factoren en 80 procent leefstijl en omgeving. “We dachten dat het genetische stuk veel zwaarder telde”, aldus de wetenschapper. In feite is dit goed nieuws, want we hebben dus een grote invloed op vitaliteit. Zeker de directie van bedrijven die kan aansturen op een gezonde werkomgeving. Daarvoor moeten zij kijken naar de dagelijkse routines en zingeving van hun mensen. Met vitaliteitsprogramma’s bestaande uit bootcamps, yoga en mindfulness alleen ga je het als bedrijf niet redden. “Je moet kijken naar hoe het in je organisatie-DNA past”, zei Warmerdam. “Er is geen one-size-fits-all model. Zoek naar de oplossingen die in jouw cultuur passen.”  

Heel effectief zijn ook de zogenoemde nudges; zorgen dat medewerkers de trap vaker pakken, de sportschool op kosten van de zaak, altijd een fruitschaal langs vaste looproutes, et cetera. Het allerbelangrijkste is echter wat anders, stelde Rosanne: “Het klinkt misschien nogal corny, maar is niet minder waar: start living the dream! Als we willen zorgen voor een vitalere workforce is dat de grootste impact die we kunnen realiseren. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun droom leven.”

Kunt u op deze dag niet persoonlijk aanwezig zijn? Geen zorgen, de redactie van CHRO is ter plaatse en verslaat alle belangrijke workshops, keynotes en rondetafeldiscussies. Aan het einde van de dag wordt bekend wie de CHRO of the Year Award 2019 heeft gewonnen. Stay tuned…