Organisaties verwachten dat inhuren zzp’ers moeilijker wordt

Vanaf 1 mei treedt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in werking. Bijna drie kwart (72%) van de organisaties denkt dat met de invoering van de wet het moeilijker wordt zzp’ers in te huren. Een kwart verwacht ook minder van zzp’ers gebruik te zullen maken.

In opdracht van Randstad, Tempo-Team en Yacht deed TNS NIPO onderzoek onder 593 zzp’ers en 413 organisaties.
 
Hulp is nodig omdat er meer behoefte is aan ondersteuning van zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Slechts 28% van de ondervraagde opdrachtgevers weet dat straks met modelovereenkomsten gewerkt kan worden. Rond 85% denkt dat de wet vooral voor meer administratief werk zal zorgen. 23% verwacht zelfs door de wet minder vaak zzp’ers in te zullen huren. Zzp’ers zelf zijn zeer sceptisch: 88% denkt dat de nieuwe wet voor minder werk zal zorgen.

Randstad, Tempo-Team en Yacht introduceren een dienst die het administratieve en contractuele proces faciliteert en daarmee de risico’s voor opdrachtgever en zzp’er beperkt. Arco Elsman, ZZP programmadirecteur Randstad Groep Nederland: “De wereld van werk verandert in rap tempo. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is geen toekomstmuziek meer, maar realiteit. Uit ons onderzoek blijkt dat veel zzp’ers en organisaties de nieuwe wet met zorg tegemoet zien. Wij bieden een oplossing om met de nieuwe wet flexibel gebruik te blijven maken van zzp’ers.” De nieuwe dienst gaat per 28 april van start bij zowel Randstad, Tempo-Team als Yacht.

• De nieuwe wet DBA: kennis, houding en gedrag