Ouders VS bemoeien zich vaker met sollicitatie kind

Amerikaanse managers ergeren zich aan de bemoeienis van ouders met de sollicitaties van hun kinderen.

Er zijn gevallen bekend waarin ouders voorstellen om het sollicitatiegesprek namens hun kind te voeren. Dit vertelde een personeelsmanager in een recent onderzoek door OfficeTeam, een werving en selectiebureau uit Californië.

 

1 op de 3 senior managers ergert zich

Uit het onderzoek bleek onder meer dat 1 op de 3 senior managers zich behoorlijk ergert aan ouders, die zich bemoeien met hun kinderen, wanneer die op zoek zijn naar werk.



Volgens woordvoerder Brandi Britton van OfficeTeam zijn de tijden ‘definitief veranderd ten opzichte van 20 jaar geleden’. ‘Ouders maken zich meer zorgen over het welzijn van hun kinderen en willen meer betrokken zijn bij hun leven gezien de lastige economische tijden.’

 

Langer thuis wonende kinderen

Er is nog altijd een behoorlijke concurrentie op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de kosten van het levensonderhoud blijven stijgen. Daarbij wonen steeds meer 18- tot 34-jarigen nog bij hun ouders. OfficeTeam: ‘Daardoor is het leven van kinderen en ouders meer met elkaar verweven.’



Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau en is gebaseerd op reacties van meer dan 600 senior managers bij bedrijven met 20 of meer werknemers in de VS en Canada. De resultaten werden half augustus gepubliceerd.



Betrokkenheid ouders ‘geen probleem’

Meer dan 1 op de 3 senior managers (35 procent) zegt geïrriteerd te raken als zij merken dat ouders erbij betrokken zijn als hun kinderen zoeken naar werk. Nog een derde (34 procent) zegt vader en moeder er liever buiten te laten, maar zich erbij neer te leggen. Negenentwintig procent vindt betrokkenheid van de ouders geen probleem.



‘Niet alle werkgevers zullen meteen een kandidaat uit de selectieprocedure halen als de ouders zich ermee bemoeien, maar je moet er rekening mee houden dat de meeste personeelsmanagers het niet op prijs stellen,’ aldus Britton.