Ouderschapsverlof partner naar zes weken

Na de geboorte van een kind kan de partner van de moeder langer verlof opnemen. Het totale mogelijke verlof gaat naar maximaal zes weken.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) presenteert woensdag de wet waardoor na de geboorte van een baby de partner van de moeder niet twee, maar vijf dagen vrij krijgt – op kosten van de werkgever. Een wet waar zijn voorganger Lodewijk Asscher al jarenlang voor streed. 

Ook kunnen partners in het eerste halfjaar na de geboorte straks vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Het gaat dan om één week volledige doorbetaling en vijf weken 70 procent, waar werkgevers en werknemers premie voor gaan betalen.

Koolmees presenteert de regeling, formeel Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), woensdag op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam. De minister had vrijdag al aangekondigd dat hij op korte termijn met de plannen zou komen.

De minister vindt het goed voor de band tussen ouder en kind dat het verlof wordt uitgebreid. Ook denkt hij dat hierdoor de taken in en rond het huis en het werk vanaf het begin beter en eerlijker worden verdeeld. De moeder kan dan volgens hem ook aan haar carrière blijven werken. Toch is het Nederlandse ouderschapsverlof in vergelijking met andere Europese landen nog steeds erg karig. 

De Sociaal-Economische Raad (SER) kwam vorige week met een eigen advies, dat afwijkt van het plan van Koolmees. De SER wil zes weken volledig doorbetaald verlof, en wil dat betalen uit de schatkist. (Bron: ANP)

Gerelateerde artikelen