Pandemie knaagt aan zelfvertrouwen werknemer

Pandemie knaagt aan zelfvertrouwen werknemer
Nederlanders ietsje minder overtuigd van eigen kunnen. 

Wereldwijd zijn werknemers positief over hun eigen vaardigheden. Een ruime meerderheid (89%) van hen is overtuigd dat ze de vaardigheden bezitten om hun werk goed te kunnen doen en zakelijk succesvol te zijn, hoewel dit wel minder is dan voor de pandemie (95%). Tijdens de coronacrisis stegen volgens 46 procent van de werknemers hun kansen om hun vaardigheden te verbeteren. Nederlandse werknemers bleven echter met 27 procent flink achter.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2021: a global workforce view, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over actuele thema’s die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers tot nu toe zijn omgegaan met de COVID-19-pandemie en hoe zij denken over de toekomst.

In Nederland is het vertrouwen iets lager dan het internationale gemiddelde. Hier is 86 procent overtuigd de benodigde vaardigheden te hebben. Wereldwijd zegt slechts drie procent de vaardigheden niet te hebben, acht procent is er onzeker over. In Nederland is dit respectievelijk twee en twaalf procent.

Wereldwijd is het vertrouwen iets teruggelopen sinds de coronacrisis toesloeg. Uit eerder ADP-onderzoek een jaar voordat het People at Work 2021 onderzoek werd gehouden, bleek dat 95 procent van de werknemers positief was over hun vaardigheden. Onder Nederlandse werknemers was dit destijds 93 procent.

De dalingen zouden er mee te maken kunnen hebben dat minder werknemers tijdens de pandemie in staat waren om een opleiding of cursus te volgen en zo hun vaardigheden bij te schaven. Een andere verklaring is dat mogelijk minder mensen vertrouwen hebben in hun vaardigheden vanwege het grotendeels online werken of dat zij tijdens de crisis ook noodgedwongen andere taken uitvoerden waarvoor zij bepaalde vaardigheden misten.

Volgens 46 procent van de wereldwijde werknemers stegen de kansen om de eigen vaardigheden te verbeteren sinds de coronacrisis toesloeg, 37 procent geeft aan dat deze gelijk zijn gebleven. 

Er is wel een flink verschil zichtbaar met Nederland. Volgens slechts 27 procent van de Nederlandse werknemers stegen de kansen om aan hun vaardigheden te werken en 57 procent van hen vindt dat deze onveranderd zijn vergeleken met voor de pandemie. Wereldwijd vindt 17 procent dat de kansen enigszins tot significant afnamen, in Nederland is dit 16 procent.