‘Pas baan aan medewerker aan, niet andersom’

Waarom bestaan banen al voor we de kwaliteiten kennen van de mensen die ze gaan vervullen? Professor Marianne van Woerkom bepleit het omgekeerde.

Organisaties hebben slechts oog voor de talenten van 5-10% van hun medewerkers. Bovendien managen zij meestal die competenties van de medewerkers die niet voldoen aan de ‘gouden standaard’.
 
Waarom organisaties dit doen en zo kansen laten liggen is het onderwerp van de oratie van prof. dr. Marianne van Woerkom. Zij aanvaardt hiermee op 24 januari aanstaande de leerstoel Positieve Organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Positieve uitzonderingen 

Mensen zijn voorgeprogrammeerd om meer aandacht te besteden aan negatieve informatie dan aan positieve informatie. Hoewel dit vaak heel nuttig is, laten we hiermee ook kansen liggen om ons welbevinden te verhogen. 

Door tijdens het werk een tijdje systematisch ons welbevinden bij te houden, kunnen we erachter komen wat hierin de positieve uitzonderingen zijn. Iemand kan bijvoorbeeld fluitend naar huis fietsen nadat zij een prettig gesprek met een klant heeft gehad, waarin beide partijen ‘met de benen op tafel’ hebben kunnen brainstormen over toekomstige verbeteringen in een product. 

Door juist deze positieve uitzonderingen te analyseren, kunnen we onze sterke punten op het spoor komen. In het bovengenoemde voorbeeld kan iemand er hierdoor erachter komen dat creativiteit en teamwork haar sterke punten zijn.

Minder verzuim en beter werk

Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun sterke punten kunnen toepassen in hun werk beter met werkdruk kunnen omgaan. Hierdoor verzuimen zij minder vaak en leveren zij beter werk af. Ook blijken zij meer initiatieven te nemen in hun eigen ontwikkeling.

Doordat organisaties en banen tegenwoordig snel veranderen, zijn organisaties steeds meer afhankelijk van deze zelfgestuurde leeractiviteiten van medewerkers.

Wat kunnen organisaties doen? 

Organisaties kunnen hun medewerkers ondersteunen bij het ontdekken, gebruiken en ontwikkelen van hun sterke punten. Ook kunnen organisaties stimuleren dat medewerkers gaan job craften. Daarbij geeft de medewerker zelf haar/zijn functie beter vorm, zodat het werk beter aansluit op persoonlijke behoeftes en sterke kanten. 

Dit kan door het ruilen van taken met een collega, of door kleine aanpassingen te maken in hun baan, waardoor deze beter bij hun kwaliteiten gaat passen.

Professor Marianne van Woerkom is gepromoveerd op een proefschrift over leren op de werkplek aan de Universiteit Twente. Zij onderzoekt het bevorderen van ontwikkeling, welzijn en bevlogenheid van werkenden. Bij de Erasmus Universiteit zal zij dit verbreden naar de effectiviteit van andere benaderingen die op de positieve psychologie gebaseerd zijn, zoals job crafting en zelf-leiderschap.

Oratie 
De oratie ‘Bouwen op unieke kwaliteiten. Versterken van ontwikkeling en welbevinden in organisaties’ vindt plaats op vrijdag 24 januari 2020 om 16.00 uur en is vrij toegankelijk. 

Gerelateerde artikelen