Personeel moeilijk te vinden voor een op de twee bedrijven

Bijna de helft van de ondernemers (45 procent ) beschouwt het vinden van een geschikte kandidaat voor een vacature als een grote uitdaging.

Een gebrek aan kennis over werving en selectie en de nieuwe wet,- en regelgeving noemen zij als grootste oorzaak. Dit blijkt uit een onderzoek onder 500 werkgevers naar de belangrijkste HR-uitdagingen, dat Tempo-Team liet uitvoeren.
Schaarste stijgt, werkloosheid blijft
Dit ondanks de aantrekkende economie en de nog hoge werkloosheid. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde in december weliswaar dat de economie in 2016 iets sneller groeit dan vorig jaar. Maar het instituut verwacht dat de werkloosheid slechts daalt van 6,9 naar 6,7 procent. 
Oorzaak is dat tegenover ruim 600.000 werklozen zo’n 125.000 vacatures niet of moeilijk vervuld kunnen worden. Vooral hoog opgeleide ICT’ers zijn moeilijk te vinden. Het meest gevraagd zijn ICT’er bij het openbaar bestuur en de overheid. Ook ICT’ers in informatie en communicatie en ICT’ers bij financiële instellingen zijn schaars. Daarnaast zijn vacatures voor technici in de industrie en specialistische dienstverleners lastig vervulbaar. 
Medewerkers binden 
Verder noemt bijna de helft van de ondernemers als HR-uitdagingen het binden van medewerkers en het bijhouden van de wet- en regelgeving. Dat laatste vindt bijna een derde moeilijk tot zeer moeilijk. Een op de vijf vindt de huidige wet- en regelgeving ronduit onduidelijk. 
Informatie over wet- en regelgeving raadplegen zij het vaakst op overheid-gerelateerde websites. Ook geeft meer dan de helft van de respondenten aan dat zij informatie over HR-uitdagingen zoals werven, aannemen, wet- en regelgeving enzovoort bij voorkeur op één website gebundeld zien.