Personeelstekort in Nederland kan vaak worden opgevuld dankzij overschot elders in Europa

De Nederlandse arbeidsmarkt heeft te maken met grote personeelstekorten in 166 beroepen. Voor veel van deze beroepen zijn er echter overschotten in andere Europese landen. Werkzoekenden uit die landen kunnen naar Nederland komen om te werken.

De Nederlandse arbeidsmarkt is zeer krap. In totaal zijn er momenteel 166 beroepen die te maken hebben met tekorten aan personeel. Vaak zijn er voor deze beroepen in andere Europese landen ook tekorten, maar voor 70 procent (117) van deze tekortberoepen in Nederland is er minstens één land in Europa dat een overschot kent in dat beroep. In 7 procent van de tekortberoepen zijn er zelfs vijf of meer landen met overschotten. Dit alles blijkt uit een analyse van het UWV.

Zo zijn er tien Europese landen waarin op dit moment een overschot is aan verkoopmedewerkers en zeven landen waar bouwvakhulpen moeilijk aan het werk komen: in Denemarken, Griekenland, Duitsland, Letland, Noorwegen, Zweden en Slowakije zijn relatief veel bouwvakhulpen werkloos. Werkgevers die verkoopmedewerkers voor de detailhandel zoeken, zouden bijvoorbeeld kunnen werven in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Portugal, Zweden, Cyprus, Hongarije, Luxemburg en Slowakije aangezien daar op dit moment een overschot is aan mensen in dit beroep.

EURES

Door het vrije verkeer van werknemers binnen Europa hebben mensen de mogelijkheid om in een ander land te gaan werken. Hierbij kan European Employment Services (EURES) eventueel helpen.

Dit kan personeelsoverschotten in herkomstlanden verminderen en krapte bestrijden in de landen van bestemming.