Powernap lijkt geen energie op te leveren en is zelfs onverstandig volgens onderzoekers

Veel bedrijven zweren erbij, en hebben zelfs bedden en slaapstoelen aangeschaft om powernaps te faciliteren. Onverstandig, volgens onderzoekers.

Albert Einstein geloofde erin, Leonardo da Vinci ook, en tegenwoordig lijkt het algemeen aanvaard dat enkele minuten slaap je uit een sloom moment van de dag kunnen halen. De powernap, dus. Die zou vooral helpen tegen de afterlunchdip: een dutje van een minuut of tien, twintig om even ‘op te laden’ en de productiviteit op peil te brengen.

Vermoeiende pauzes

Maar dat is een misvatting, stellen onderzoekers van van het Instituut voor Sportwetenschappen en Innovaties van de Litouwse Sportuniversiteit. Zij simuleerden een typische werkdag in een kantoor en ontdekten dat gezonde mannen die na elke 50 minuten werk 10 minuten pauze namen, meer kans hadden op mentale uitputting. Dit komt doordat het overschakelen de hersenen kan overstimuleren en tot vermoeidheid kan leiden.

De studie gebruikte bloed- en hersenscans om de cognitieve functie, motivatie, stemming en hersenactiviteit te controleren bij 18 mannen tussen 23 en 29 jaar die cognitieve computertaken uitvoerden in een kantoor.

Bron: Personnel Today