Recordaantal stakingen in 2015

2015 zag meer werkonderbrekingen dan de voorgaande acht jaar, maar een betrekkelijk laag aantal verloren arbeidsdagen.

Daarmee is 2015 te kenmerken, voor wat betreft het aantal werkstakingen en gevolgen daarvan. Het werk werd vorig jaar in totaal 27 keer neergelegd. Daarmee waren 48 duizend arbeidsdagen gemoeid. Dat meldt CBS.
Sinds 1999 waren er alleen meer werkstakingen in 2005 (28) en 2006 (31). Bij de werkonderbrekingen in 2015 waren 42 duizend werknemers betrokken. Gemiddeld duurde een staking 1,8 arbeidsdagen.
Meeste stakingsdagen in industrie
De langste werkonderbreking in 2015 was die bij de politie. In de industrie en de sector vervoer en opslag deden zich de meeste stakingen voor. In de industrie gingen de meeste arbeidsdagen verloren, te weten 40 duizend. In diezelfde sector staakten ook de meeste werknemers (21 duizend).
Meer dan 80 procent van de stakingen is uitgeroepen door de vakbonden. In 70 procent van de gevallen waren die ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de werkonderbreking. Een op de drie stakingen was om een cao-conflict, slechts bij 15 procent ging het uitsluitend om een loonkwestie.
Arbeidsvoorwaarden niet altijd inzet
Bij ruim de helft van de werkonderbrekingen was een conflict over arbeidsvoorwaarden niet de reden waarom er is gestaakt, maar bijvoorbeeld een verandering in het takenpakket, verplaatsing van werknemers of ontslagdreiging.

Gerelateerde artikelen