Recruitment: nieuw algoritme voorspelt prestaties kandidaat

Welk CV maakt het meeste kans om door recruitmentprofessionals uit de stapel te worden geplukt en is die keuze juist?

Om dit te beantwoorden analyseerde promovendus Colin Lee van de Rotterdam School of Management (RSM) 441.769 cv’s. Hij ontwikkelde hiervoor een algoritme dat big data gebruikt om te voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een gesprek. De voorspelling heeft een nauwkeurigheid van maximaal 81 procent.
Invloed begeleidende sollicitatiebrief
Uniek aan het onderzoek is dat alle 441.769 sollicitaties zijn beoordeeld door echte recruiters. Zo bleek wat recruiters werkelijk waarderen in een CV, ten opzichte van wat ze zeggen te waarderen. Lee’s algoritme voorspelde met een nauwkeurigheid van 69 procent in procedures waarin een begeleidende sollicitatiebrief vereist was. Als er geen begeleidende brief werd gevraagd ​​en alleen cv’s werden gebruikt, was de nauwkeurigheid 81 procent.
Lee gebruikte software die automatisch digitale CV’s scant op een breed scala aan kenmerken, waaronder ervaring, leeftijd, afstand tot de werkplek en het opleidingsniveau. Ook contextuele factoren werden in aanmerking genomen, zoals ‘heeft de kandidaat op de tijd gereageerd’ en ‘was de kandidaat ooit al in dienst van het bedrijf?’
Recruiters oordelen anders dan ze denken
De resultaten tonen aan dat recruiters zoals verwacht kijken naar het aantal jaren werkervaring van de kandidaat. Een onverwacht resultaat is dat recruiters zich nauwelijks laten leiden door de vraag of de vaardigheden en de opleiding van de kandidaat nauw gerelateerd zijn aan de baan in kwestie.
Lee’s model helpt recruiters onderscheid te maken tussen kandidaten die moeten worden uitgenodigd voor een gesprek en de groep die een nadere blik nodig heeft. Verder kan het model voorspellen welke kandidaten geschikt zijn voor nieuw gecreëerde functies. Dit is nuttig voor innovatieve sectoren, zoals de techniek en de IT.
Toekomstige prestaties kandidaat voorspellen 
Het model levert nog waardevollere inzichten op als de werkprestaties van voormalige kandidaten worden toegevoegd aan de database. Daarmee kunnen ook de toekomstige prestaties van een kandidaat worden voorspeld door het scannen van zijn geüploade CV, aldus Lee.
Download het complete onderzoek van Colin Lee: