Rijk en Politie populairste werkgevers in 2020

Terwijl banken, zorginstellingen en onder meer Schiphol zakten op de lijst van populairste werkgevers van 2020, gaan het Rijk en de Politie aan kop.

Opvallend is dat de top 10 van favoriete werkgevers met name overheid gerelateerde organisaties bevat, terwijl banken daarin voor het eerst in lange tijd ontbreken. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group

“De coronacrisis lijkt in ieder geval op korte termijn effect te hebben op de populariteit van een aantal werkgevers” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group. “Pikant is dat de zorg en mensen werkzaam in de zorg als helden zijn neergezet in het tweede kwartaal. De coronacrisis maakt ook de minder romantische kant van sectoren zichtbaar.”

Shell en Philips

Net als vorig jaar staat Het Rijk bovenaan de lijst van favoriete werkgevers. De Politie is gestegen naar de tweede plek, waar deze eind vorig jaar op de derde plek stond. Shell moest haar tweede plek van vorig jaar afstaan en daalt naar de derde plaats. Philips behoudt de vierde positie. 

Ook Rijkswaterstaat, Google en de Belastingdienst zijn opnieuw terug te vinden in de top 10. Rijkswaterstaat stijgt van de achtste naar de vijfde plek. Verder wint Google veel terrein: zij gaat van de tiende naar de zesde plek en heeft nog nooit zo’n hoge positie in onze top werkgevers behaald. 

De Belastingdienst staat net als het jaar ervoor op nummer zeven. Hieruit blijkt dat de schandalen bij De Belastingdienst dus (nog) weinig effect hebben op de populariteit van de werkgever. Daarbij is De Belastingdienst nog steeds een van de meest actieve werkgevers op de arbeidsmarkt, met de meeste vacatures in Nederland.

Stijgers en dalers in de top 25

Nieuwkomers in de top 10 zijn Gemeente Amsterdam, GGZ, en Defensie. Zij stonden vorig jaar al in de top 25, maar hebben dit jaar de top 10 behaald. Opvallend is dat deze nieuwkomers in de top 10 alle drie overheid gerelateerd zijn. 

Organisaties Schiphol en Nederlandse Spoorwegen stonden vorig jaar nog in de top 10 van favoriete werkgevers, maar zijn dit jaar uit de lijst verdwenen, al staan zij nog wel in de top 25. Daarnaast is het opvallend dat er voor het eerst in 20 jaar tijd geen banken meer in de top 10 staan.

Bekijk de top 25 favoriete werkgevers hier.