Shell opnieuw bij de 3 populairste werkgevers – Rijksoverheid aan kop, Schiphol grootste groeier

Rijksoverheid populairste werkgever - Schiphol grootste groeier
Als werkgeversmerk lijkt Shell nog altijd onverwoestbaar. De geplaagde energiereus staat met de Rijksoverheid en de politie opnieuw in de top 3 van populairste werkgevers in Nederland. Aldus het nieuwste ITAM-onderzoek van Intelligence Group.

Met een winst van 36 plekken is Schiphol de grootste groeier in de top-25 van populairste werkgevers van Nederland. Die stijging is opmerkelijk, zeker gezien de negatieve aandacht rond de vakantievertragingen vorig jaar mei.

Het onderzoek voor de ranglijst is uitgevoerd door Intelligence Group en is gebaseerd op een enquête onder 16.287 personen in 2022. De respondenten konden aangeven bij welke werkgevers ze graag zouden willen werken.

Aan de gang met feedback

Wat de groei van Schiphol ondanks alle slechte pers verklaart, is lastig te zeggen. Maar ‘slechte PR is ook PR’, zegt Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group. Belangrijker is volgens hem ‘dat je als werkgever ook daadwerkelijk laat zien aan de gang te gaan met de feedback uit de markt en je daarin kwetsbaar opstelt’.

Schiphol zou dat hebben gedaan doordat het bedrijf sinds vorig jaar zijn employer branding heeft verbeterd of aangepast om meer talent aan te trekken of te behouden. Onder meer met een verzamelsite waarop duidelijk staat wat voor soorten werk de luchthaven biedt.

De NS en ING zijn dit jaar nieuw in de top 10, ASML keert daarin terug.

De top-10 populairste werkgevers van Nederland:

1.Het Rijk (-)
2.Politie (-)
3.Shell (-)
4.KLM (+3)
5.ASML (+6)
6.ING (+7)
7.Defensie (-2)
8.NS (+4)
9.GGZ (-1)
10.Belastingdienst (-6)

Bron: Intelligence Group

Status quo Shell

Ook de status quo van Shell roept vragen op, gezien de twijfelachtige reputatie van het bedrijf op ESG-gebied – Waasdorp noemt de stroom van negatief nieuws over het bedrijf vanwege de verwikkelingen in Groningen, verhuizing van het hoofdkantoor, de reorganisaties, het klimaatbeleid en de rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen.

“Aan de andere kant werft Shell actief en zit het bedrijf diep in het DNA van Nederland.” Al met al is de hoge positie dit jaar volgens hem ‘lastig te verklaren’. Of Shell die positie de komende jaren zal handhaven is wel de vraag: “Bij jongeren is daarentegen de daling wel ingezet en bij vrouwen helemaal.”

Feedback negeren fout

Werkgevers die niks doen met de feedback verdwijnen volgens Waasdorp na verloop van tijd uit de voorkeurslijstjes. Heineken bijvoorbeeld, dat ooit verzekerd leek van een vaste plaats in de top-tien. De afgelopen tijd krijgt het bedrijf kritiek omdat het nog altijd actief is in Rusland ondanks de oorlog in Oekraïne.

Kort na de Russische inval in Oekraïne vorig jaar zei Heineken Rusland te willen verlaten. De verkoop van het merk Heineken is gestopt, maar het bedrijf bleef er wel andere merken verkopen.

Het onderzoek meest favoriete werkgevers 2022 kan hier worden gedownload.