Russische braindrain IT’ers biedt Nederlandse arbeidsmarkt kansen

Russische braindrain IT’ers biedt Nederlandse arbeidsmarkt kansen
Rusland zelf schat het aantal IT-specialisten die naar het buitenland - waaronder Nederland - vertrekken op zo'n 170.000.

In de schaduw van de Oekraïne-oorlog vindt er een braindrain plaats in Rusland. Duizenden IT-specialisten verlaten het land, op de vlucht voor de vele beperkingen die recente wetgeving hen oplegt. De Moscow Times voorspelt een vlucht van mogelijk honderdduizend IT’ers die in april uitwijken naar het buitenland. De krant baseert zich op berichtgeving hierover van het Russische staatspersbureau Interfax. Het enige dat de IT’ers nog in Rusland houdt, zijn de dure tickets en beperkingen van het internationale betaalverkeer.

“Maar de tweede golf van vertrekkers zal er zeker komen, in april zullen 70.000 tot 100.000 mensen vertrekken, dat zijn alleen maar IT-specialisten”, zo schrijft de Moscow Times. Zij volgen de 50.000 tot 70.000 IT’ers die al zijn gevlogen, volgens de Russian Association for Electronic Communications. De braindrain zou volgens Russische bronnen het gevolg zijn van het internationaal isolement waarin Rusland beland is na de invasie in Oekraïne.

Braindrain: groot probleem of juist kans

Wat de gevolgen zijn voor westerse bedrijven is nog ongewist, vertelt Tim Poortvliet, hoofd communicatie van IT Digital, de brancheorganisatie voor de IT-sector. “Wij krijgen ook de signalen van een braindrain uit Rusland, maar welke gevolgen dat heeft voor de IT-sector kunnen we nog niet zeggen, daar is het nog te vroeg voor.”

“Misschien wordt het een groot probleem voor bedrijven die IT-diensten hebben uitbesteed aan Russiche bedrijven. Maar het kan ook juist kansen bieden voor onze arbeidsmarkt als Russische IT’ers onze kant opkomen. De IT is een superdiverse sector waar IT’ers uit alle delen van de wereld voor werken.”

“Wat ik wel weet is dat is geprobeerd om IT’ers uit Oekraïne hierheen te halen toen de oorlog uitbrak. Dat is in veel gevallen gelukt, ook omdat er veel vrouwelijke IT’ers onder hen zijn.”

Deutsche Bank verliest kwart van IT-specialisten

Duidelijk is al wel dat de Deutsche Bank zet zich schrap zet voor het verlies van een kwart van de IT-specialisten. De sofwarescentra van de bank staan in Moskou en Sint-Petersburg. die dreigen afgesloten te worden als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland. Er werken 1500 Russische IT-specialisten aan het ontwikkelen en onderhouden van software voor de wereldwijde handelsactiviteiten en het belangrijkste zakelijke banksysteem van de Deutsche Bank.

De Deutsche Bank heeft het inhuren van IT-personeel in Rusland al stopgezet en overweegt werknemers vandaar te verhuizen naar andere landen. “Alle opties liggen momenteel op tafel”, zo citeert de Financial Times een senior executive van de bank. De schade van de lamgelegde IT-dienstverlening kan grote gevolgen hebben voor de Deutsche Bank, aldus de Engelse zakenkrant.

“Geen enkele offerte kan de markt meer bereiken”, zo citeert de krant bronnen bij de bank. “Handelen vereist elke dag realtime ondersteuning, zonder medewerking van de Russische teams kan het vrijwel direct mis gaan.”