Schiphol en FNV in gesprek over beveiligers

Schiphol gaat met vakbond FNV in overleg over de werkdruk en de arbeidsomstandigheden van beveiligers. Dat liet de vakbond dinsdagavond weten.

FNV gaf eerder op de dag aan dat beveiligers op Schiphol dinsdagavond opnieuw 20 minuten het werk zouden overleggen. De bond vindt de afspraken die andere vakorganisaties hebben gemaakt met Schiphol en de beveiligingsbedrijven over de werkdruk op de luchthaven, onvoldoende en te onduidelijk.
Volgens FNV is Schiphol nu bereid afspraken te maken op basis van de eisen die de bond heeft gesteld. Daarover wordt woensdag vanaf 16.30 uur gesproken, aldus de bond. De acties zijn daarom vooralsnog opgeschort, waarbij ook van de aangekondigde actie van dinsdag werd afgezien.
Dinsdagmiddag waren dertig van de vijftig beveiligingspoortjes op de luchthaven al een kwartier lang dicht. Vorige week legden de beveiligers ook al een keer kortstondig het werk neer. FNV vindt dat zij te lang achtereen moeten staan, en klaagt daarnaast over de arbeidsomstandigheden.
Vakbonden CNV en de Unie kondigden dinsdag juist aan dat zij met de beveiligingsbedrijven afspraken hebben gemaakt over een beperking van de maximale tijd die beveiligers moeten staan. Die wordt per 1 september verlaagd van tweeënhalf naar twee uur, conform een advies van onderzoeksinstituut TNO, dat namens de bonden onderzoek heeft gedaan naar de werkdruk.
Volgens de partijen zorgen de afspraken voor ,,aanzienlijke extra werkgelegenheid” op de luchthaven. De komende tijd wordt nieuw personeel geworven. Omdat nieuw personeel nog uitvoerig moet worden gescreend, is de ingangsdatum van 1 september afgesproken.

Gerelateerde artikelen