Slechts 1 op 3 bedrijven heeft formele HR-strategie voor ZZP’ers

Hoewel 95 procent van de bedrijven freelancers in dienst heeft, heeft maar iets meer dan één op de drie organisaties een formele strategie om de prioriteiten van deze nieuwe medewerkers overeen te stemmen met de doelstellingen van de onderneming.

Deze resultaten komen uit een recente enquête afgenomen in vijf Europese landen door HR-dienstverlener SD Worx en Antwerp Management School. 

De twee organisaties onderzochten de factoren die bijdragen aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt en hoe bedrijven deze uitdaging aanpakken. Uit de enquête bleek dat de meerderheid van de bedrijven aangeeft dat minstens 10% van hun huidige personeelsbestand bestaat uit freelancers. Dit toont aan dat bedrijven dringend de manier moeten veranderen waarop zij flexibele krachten zoals uitzendkrachten en ZZP’ers beheren.

Bedrijven hebben behoefte aan snelle inzetbaarheid
In vijf Europese landen is snelle inzetbaarheid de belangrijkste reden voor bedrijven om ZZP’ers in te huren, waarbij 65% aangeeft dat dit de bepalende factor is bij het inschakelen van nieuwe krachten. In Nederland daarentegen is vooral de specifieke expertise die ZZP’ers leveren de belangrijkste reden om hen in te zetten. Ook in Duitsland (62%) en het VK (66%) is dit het geval (het Europese gemiddelde is 63%). Snelheid en kosten zijn ook belangrijke factoren: 36 procent van de leidinggevenden in Nederland zegt dat het sneller gaat dan een vacature plaatsen, terwijl 31 procent lagere kosten als doorslaggevende factor aanwijst.

Slechts een op drie heeft formeel uitgewerkt beleid
Aangezien het inzetten van freelancers geen uitzondering meer vormt in bedrijven, zou de vaststelling dat 65 procent van de werkgevers een informele benadering van capaciteitsplanning hanteert, alarmerend moeten zijn.

Gerelateerde artikelen