Slechts 30% technisch opgeleide vrouwen werkt in techniek

Jonge hoogopgeleiden zijn minder vaak technisch geschoold dan tien jaar geleden.

Onder de technici zijn vier keer zoveel mannen als vrouwen. Bijna 30%van de vrouwen en bijna de helft van de mannen met een hogere technische opleiding gaat aan de slag in een technisch beroep, aldus CBS.
Kiezen voor andere beroepen
Jonge mannen met een afgeronde technische opleiding in het hoger onderwijs kiezen vaak voor andere beroepen. Van de 55 duizend mannen tussen 25 en 35 jaar die een technische opleiding afgerond hebben, had 47% een technisch beroep.
Zij werken als ingenieur of technicus op het gebied van bouwkunde of natuur. Onder de 15 duizend technisch opgeleide vrouwen had 29% een technisch beroep, veelal als ingenieur of architect.
Vaker in de ICT-sector
Van de jonge technisch hoogopgeleiden die geen technisch beroep hebben, hebben vrouwen vaker dan jonge mannen een commercieel of creatief en taalkundig beroep. Zij zijn bijvoorbeeld grafisch vormgever, adviseur marketing, vertegenwoordiger of beeldend kunstenaar. Mannen die niet aan de slag gaan in een technisch beroep, werken vaker in de ICT-sector.
Tien jaar geleden had 12% van de 25- tot 35-jarigen een afgeronde technische opleiding in het hoger onderwijs. Inmiddels is dit gedaald naar 9%. Bij mannen daalde dit van 20% in 2005 naar 16% in 2015. Onder jonge vrouwen schommelt dit percentage rond de 4%.
Nederland in achterhoede EU
Vergeleken met andere EU-landen rondden in Nederland weinig jongeren in 2014 een technische studie af in het hoger onderwijs (8%). Alleen Luxemburg scoort lager. In Duitsland behaalde 20% van de afgestudeerden een technisch diploma. Dit is 2,5 keer zoveel als in Nederland.