Slechts drie op tien werknemers mag thuiswerken

Nederlanders hebben weinig vrije tijd. De balans tussen werk en privé is bij een derde zelfs volledig zoek. Dit blijkt uit het IT-tevredenheidsonderzoek van Fujitsu naar de werk- privébalans onder 1172 ondervraagden. Ondanks de disbalans zijn medewerkers wel tevreden over de inhoud van hun werk.

Voor het onderzoek ondervroeg Fujitsu medewerkers uit verschillende branches, van zorg tot zakelijke dienstverlening. Ondanks het gebrek aan een goede balans tussen werk en privé geven de ondervraagden aan tevreden te zijn met hun werk. Gemiddeld geven de ondervraagden een 8 voor de inhoud van hun werk.
Mensen die werken in de gezondheidszorg halen het meeste plezier uit hun werk. Ook medewerkers van kleine organisaties geven hoge rapportcijfers. Als gevraagd wordt naar zaken die de tevredenheid vergroten, noemen medewerkers nieuwe apparatuur, een modernere werkplek en een ander manier van aansturing. Judith Akkerman, marketingmanager bij Fujitsu: “De cijfers laten tevreden medewerkers zien, maar ook verbeterpunten die werkgevers relatief makkelijk op kunnen pakken.”
Het Nieuwe Werken
Om de balans tussen werk en privé te verbeteren, biedt tijd- en plaatsonafhankelijk werken uitkomst. Het onderzoek laat zien dat deze manier van werken door nog weinig organisaties wordt aangeboden. Minder dan een kwart van de respondenten heeft een flexwerkplek en de helft wordt nog altijd afgerekend op aanwezigheid, niet op output. 
Zelf werktijden bepalen kan in de helft van de gevallen, maar slechts drie op de tien mag thuiswerken. Opvallend hierbij is dat mannen en jongeren aanmerkelijk vaker thuis mogen werken. Judith Akkerman: “Het is opvallend dat veel organisaties flexibel werken nog niet omarmen, terwijl hun medewerkers daar wel behoefte aan hebben. Werkgevers zouden hun werknemers veel meer tegemoetkomen in bijvoorbeeld het aanbieden van faciliteiten om thuis te kunnen werken.”
Initiatieven
Ongeveer een derde van de organisaties heeft programma’s die gezond leven stimuleren, onder meer op het gebied van lichaamsbeweging, gezond eten, stressreductie en stoppen met roken. Toch laat het onderzoek zien dat zes op de tien bedrijven niet luistert naar medewerkers bij het verbeteren van de arbeidsomgeving. Als werkgevers de situatie voor hun werknemers willen verbeteren kunnen zij het beste hun leiderschapsstijl aanpassen en een soepeler vrijedagenbeleid hanteren. Opvallend is dat initiatieven om de werk/privé balans van medewerkers te verbeteren zoals het regelen van kinderopvang bij het werk, matig worden gewaardeerd.
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________