‘Snel overgangsregime pensioenstelsel nodig’

Er moet snel een overgangsregime komen dat anticipeert op het nieuwe pensioenstelsel, aldus werkgevers- en werknemersorganisaties gezamenlijk.

“Terwijl nieuwe wetgeving op komst is, dreigen door de crisis met de huidige regels in de overgangsfase onnodige kortingen en verhogingen van premies. We moeten juist nu rust en perspectief bieden voor de jaren tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daar kan een nieuw overgangsregime in voorzien”, zeggen de organisaties in een gezamenlijke oproep. 

Vertrouwen niet ondermijnen       

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “Voor komend jaar hebben we in het pensioenakkoord 90 procent afgesproken als ondergrens voor verlaging van pensioenen. Nu is het belangrijk om ook duidelijkheid te geven voor de jaren hierna. Dat geeft rust en duidelijkheid. Cao-onderhandelaars kunnen dat dan ook als basis gebruiken voor het bepalen van bijvoorbeeld de hoogte van pensioenpremies en om die zo stabiel mogelijk te houden midden in deze crisis.”

We willen een koopkrachtig pensioen voor iedereen, nu en in de toekomst, zegt Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV. “We zijn in het pensioenakkoord overeengekomen dat pensioenen eerder omhoog kunnen. Nu korten – terwijl dat met de nieuwe regels niet nodig zou zijn – ondermijnt het vertrouwen van mensen in het stelsel en duwt ons verder in de crisis.”

Stijgende premies en dreigende kortingen

Ondanks de oproep om komend jaar pensioenpremies en pensioenopbouw stabiel te houden, zien de organisaties in sommige sectoren de pensioenpremies erg hard omhoog gaan of de pensioenopbouw fors omlaag. 

Dat is het resultaat van de spelregels van het huidige stelsel met factoren als “bijdrage aan premiedekkingsgraad” en een “dalende UFR-rente”. Factoren die in het nieuwe contract straks helemaal niet meer van toepassing zijn. 

In de geest van het nieuwe akkoord handelen

“Er is op basis van de nieuwe regels die voortvloeien uit het pensioenakkoord een overgangsregime nodig, zodat we zo snel mogelijk stabiliteit kunnen bieden in pensioenen, pensioenpremies en pensioenopbouw”, aldus de organisaties. Ze roepen decentrale partijen op nu al in die geest te handelen.