Soft skills onderschoven kindje in opleiding

U zoekt flexibele medewerkers die kunnen leren en bestand zijn tegen verandering. Maar soft skills zijn een ondergeschoven kindje in trainingsland.

Soft skills als communicatieve vaardigheden, assertiviteit en leiderschapsvaardigheden, zijn duurzamer dan vakkundige kennis. Mede door automatisering van ons werk zijn toekomstige vaardigheden daarom ook de ‘vaardigheden van de toekomst’. 

Toch zien we dat nog niet echt terug in opleidingen. Net meer dan een derde van de medewerkers (36%) houden met leren hun soft skills bij. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 4000 werkenden en meer dan 400 HRD-professionals door opleidingenvergelijker Springest in samenwerking met onderzoeksbureau NIDAP.

950 euro voor duurzame inzet

HR-professionals geven aan dat duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt. Het is inmiddels één van de hoofdredenen om in de ontwikkeling van medewerkers te investeren. 

Organisaties willen medewerkers met een sterk ontwikkeld aanpassingsvermogen die zelf verantwoordelijk zijn en steeds in andere functies kunnen worden ingezet. Het gemiddelde jaarlijkse leerbudget bij werkgevers is 950 euro. 

‘Functiehokjes zijn niet meer van deze tijd’

Over duurzame inzetbaarheid zegt Ruben Timmerman, oprichter van Springest: “Het bijhouden van vakinhoudelijke kennis is vaak het eerste waaraan iemand denkt als ze verder gaan leren. Die logica zie je terug in de manier waarop we banen beschrijven en vacatures formuleren. Organisaties zoeken een accountant, of een DTP’er, of een marketeer. Maar mensen in functie- of competentiehokjes stoppen is niet meer van deze tijd.’ 

Organisaties willen geen DTP’er, ze willen een DTP’er met leiderschapsvaardigheden én kennis van HTML, of wat de markt in 2018 dan ook van een DTP’er verlangt. ‘Geen wonder dat ‘leren leren’ en ‘omgaan met verandering’ de twee hoofdonderwerpen zijn waar organisaties externe experts voor inhuren’, stelt Timmermans.

‘Soft skills zijn beter bestand tegen verandering; een sterke leider is breder inzetbaar en beter bestand tegen automatisering dan een administratief medewerker die Excel-expert is.’

5 belangrijkste redenen om te leren

Meer dan een kwart van ondervraagde medewerkers gaat een keer of vaker per jaar op cursus. Meer dan de helft leert omdat de werkgever steeds hogere eisen stelt aan diens professionaliteit. Dit sluit aan op de intrinsieke motivatie van medewerkers: ‘Beter worden in mijn baan’ is de belangrijkste beweegreden voor de leeractiviteiten van medewerkers. 

Waar organisaties vooral investeren in leren om wendbaar te worden, geeft meer dan de helft (55%) van de medewerkers aan dat ‘beter worden in mijn baan’ het nummer één doel is om te leren. Een mismatch?

81% van werknemers zegt dat persoonlijke ontwikkeling voor hen het belangrijkste resultaat van een leerproduct is – slechts 31% geeft aan dat het behalen van een diploma het belangrijkste is. Vorig jaar gaf 51% aan bij een vergelijkbare vraag dat de waarde van het diploma het belangrijkste was.

De top 5 redenen om te leren voor werknemers zijn:
1. Beter worden in mijn baan (55%)
2. Baan vinden in een nieuw vakgebied (26%)
3. Mijn huidige baan behouden (25%)
4. Veranderen van baan binnen vakgebied (24%)
5. Solliciteren op hogere functie (19%)

Content voor e-learning grootste investering

Hoe ondersteunt HR het leren in de eigen ontwikkeling dan, en hoe houdt de afdeling overzicht? Daarover geeft het onderzoek ook inzichten. In meer dan 55% van de gevallen ontwikkelt HRD leerproducten voor werknemers. Daarnaast is het budget voor e-learning sinds 2012 verdriedubbeld en gaat driekwart (74%) hiervan naar het ontwikkelen van e-learning content. 

HRD wil inzicht in wie wat wil leren, hoe goed ze het hebben geleerd en of de leeractiviteit van werknemers aansluit bij de opleidingsbehoeftes van de organisatie. Om dit in kaart te brengen wordt vaak gebruik gemaakt van een Learning Management System (LMS) of leerplatform. 

Slechts 23% van LMS en leerportalen ontzorgt een organisatie volledig met betrekking tot inkoop, facturatie en de automatisering van de administratie. Veel HRD- en finance-afdelingen zitten hierdoor met de cursusadministratie. Van alle LMS of leerplatform-oplossingen, is Springest Go het meest bekend.