Werving en selectie: vraag naar technische skills overal gestegen

De coronacrisis heeft een specifieke invloed op het sollicitatiegedrag van zowel werknemers als werkgevers.

Daarbij is het aantal vacatures gericht op honderd procent thuiswerken toegenomen. Werkgevers verwachten dit jaar nieuwe medewerkers aan te trekken met specifiek technische vaardigheden. Dit om de interne technische skills gap op te vullen die gevolg is van werken op afstand.

Dit meldt recruiter Robert Half International op basis van een analyse van cv’s die zijn verstuurt tussen januari 2019 en december 2020. 

Het sollicitatietraject is korter geworden. Sollicitatiegesprekken vinden logischerwijs meer op afstand en via online tools plaats. Werkzoekenden beschouwen maandag als de ideale dag om te solliciteren. Eén op de vijf sollicitaties wordt verstuurd op maandag. Waar in 2019 de meeste sollicitaties in januari plaatsvonden, was mei het meest populair in 2020.

 Het weekend is minder geliefd bij sollicitanten om sollicitaties te sturen. Zaterdag (7,2%) is de minst populaire dag, op de voet gevolgd door zondag (8,5%). Solliciteren gebeurt overwegend tijdens kantooruren, waarbij een derde solliciteert tijdens de lunchtijd.

 De Nederlandse werkzoekende gaat voornamelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging in mei (14,2%), gevolgd door april (13,9%) en januari (11,4%). Binnen die drie maanden is een derde van alle cv’s uitgestuurd. In de laatste maanden namen de sollicitaties af. In de nasleep van de eerste lockdown werden er in april (13,9%) en mei (14,2%) meer cv’s uitgestuurd in vergelijking met 2019, toen respectievelijk 8,4% en 9,8% van alle sollicitaties. Oktober (5,6%), september (5%) en november (4,4%) waren de minst populaire sollicitatiemaanden.

Hoewel 71,7% van de sollicitaties nog steeds via een computer verloopt, stijgt het aantal sollicitaties via een smartphone (27,3%). In 2019 was dat aandeel nog een kwart (24,3%) ten opzichte van 74,1% via de computer.