Staand (kunnen) werken verhoogt productiviteit met 46%

Staand werken blijkt voor witteboordenwerkers niet alleen gezonder – het zorgt ook nog eens voor een forse verhoging van de productiviteit!

In een groeiend aantal kantoren kunnen de medewerkers kiezen of ze zittend, hangend of staand – en soms zelfs fietsend of steppend – naar hun computerscherm willen staren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat staand (kunnen) werken niet alleen gezonder is, en goed voor de lijn – verticaal blijkt men ook beter op te letten en harder te werken.
 
Nieuw onderzoek van de Texas A&M Health Science Center School of Public Health concludeert dat door staand te werken aan hoge lessenaars de productiviteit van office workers aanzienlijk verhoogd zou kunnen worden. 
De researchers monitorden de verschillen in productiviteit tussen twee groepen call centre medewerkers, gedurende zes maanden. Uit de resultaten bleek dat zij die de beschikking hadden over ‘stand-capable workstations’, dat wil zeggen zij konden voortdurend zelf bepalen of ze zittend of staand wilden werken, liefst 46% productiever waren dan de anderen die alleen traditioneel achter hun bureau moesten zitten. 
De productiviteit werd afgemeten naar het aantal succesvolle gesprekken de medewerkers per uur wisten te scoren.  Het bleek dat zij die konden staan gemiddeld 1,6 uur per dag minder in hun stoel hingen dan de minder flexibel geëquipeerde collega’s. 
 
“Wij hopen dat wij met dit onderzoek aangetoond hebben dat het voor werkgevers de moeite en het geld waard kan zijn, om te investeren in moderne kantoorinrichting,” aldus de onderzoekers. “De verhoging van de productiviteit maakt die extra kosten meer dan goed – afgezien van de andere voordelen voor de medewerkers.”
 
Bijna driekwart van de deelnemers aan het onderzoek die konden staan of zitten bij hun werk, verklaarden ook zich na die zes maanden fysiek veel beter te voelen dan toen zij alleen maar konden zitten.
Dat verklaart voor een deel de stijging van hun productiviteit, maar de cognitieve verbeteringen (alerter, beter opletten) droegen daar meer aan bij. 
 
Bron: 
Gregory Garrett, Mark Benden, Ranjana Mehta, Adam Pickens, Camille Peres, Hongwei Zhao:Call Center Productivity Over 6 Months Following a Standing Desk Intervention. IIE Transactions on Occupational Ergonomics and Human Factors, 2016; 00 DOI: 10.1080/21577323.2016.1183534
 

Gerelateerde artikelen