Startende academici goed betaald

Als het gaat om de hoogte van salarissen voor universitair opgeleide starters op de arbeidsmarkt staat Nederland internationaal in de top vijf. Wat is de slechtst verdienende baan?

 Wel ligt het gemiddelde salaris voor academisch geschoolde starters in Nederland met €40.955 ruim 12 procent onder het niveau van de nummer één: de Verenigde Staten. 

Dit blijkt uit nieuw onderzoek door adviesbureau Korn Ferry Hay Group. Het adviesbureau analyseerde de salarissen van 5,6 miljoen banen op startersniveau bij 20.000 bedrijven. Het keek hierbij naar 25 startersfuncties in vijftien landen, wat een goed beeld oplevert van de landen en carrières waar pas afgestudeerden het meest en het minst verdienen.

Slechtst verdienende baan

In de Verenigde Staten ligt het gemiddelde salaris het hoogst: $49.785 (€46.856). Duitsland is nummer twee en daarmee het best betalende land in Europa, met een gemiddeld salaris voor pas afgestudeerde academici van €46.715. Nederland staat op nummer vier met €40.955. Dat is flink hoger dan nummer vijf Frankrijk, waar een pas afgestudeerde gemiddeld €33.340 verdient. Van alle onderzochte landen heeft Rusland het laagste gemiddelde salaris: €9.035.

In alle onderzochte landen behoren natuurwetenschappen, technologie, engineering en wiskunde tot de beste betaalde vakgebieden voor academische starters. Een beginnende actuaris kan in Nederland een salaris verwachten dat 15 procent hoger ligt dan het gemiddelde Nederlandse salaris voor pas afgestudeerden. Een softwareontwikkelaar kan 10% boven het gemiddelde verdienen, en een ingenieur 8 procent. De slechtst verdienende baan voor afgestudeerden in Nederland is callcenterspecialist, waarvoor het salaris 26 procent onder het gemiddelde ligt.

“Salarissen worden bepaald door veel factoren, waaronder de lokale kosten van levensonderhoud en de vraag naar en het aanbod van bepaalde competenties in een bepaalde regio. Toch kunnen afgestudeerden in sectoren waar de vraag naar talent hoog is, zoals engineering of technologie, overal ter wereld een hoger salaris verwachten dan hun leeftijdsgenoten,” aldus Rob Westrek, verantwoordelijk voor het vakgebied Reward & Benefits binnen Korn Ferry Hay Group in Nederland