Steeds meer vrouwelijke commissarissen – ruim de helft van de nieuwe benoemingen

Steeds meer vrouwelijke commissarissen - ruim de helft van de nieuwe benoemingen
Steeds meer beursgenoteerde bedrijven kiezen voor vrouwelijke commissarissen. Dat blijkt uit onderzoek van ruim duizend nieuwe benoemingen van commissarissen in veertien Europese landen, uitgevoerd door consultant Heidrick & Struggles. Opvallend is dat slechts een derde van alle nieuwe vrouwelijke commissarissen uit Nederland komt.

In het afgelopen jaar was 55 procent van alle door AEX-bedrijven nieuw aangestelde commissarissen een vrouw. Het Europese gemiddelde was 43 procent. In 2020 gold dit voor slechts 46 procent van alle AEX-benoemingen. Vooral commissarissen met bestuurservaring in de technologie- of consumentensector zijn populair. ‘Samen met Spanje loopt Nederland voor op dit gebied in Europa’, zegt Imke Lampe Partner van Heidrick & Struggles.

Slechts een derde uit Nederland

Opvallend genoeg komt slechts een derde van alle nieuwe vrouwelijke commissarissen uit Nederland. Bij 62 procent van alle benoemingen in 2021 kozen AEX-bedrijven voor een buitenlander. Daarvan kwam 41 procent van buiten Europa, ruim twee keer zoveel als in andere Europese landen. Dat heeft volgens Lampe te maken met het ‘internationale karakter van de AEX, en de manier waarop Nederlandse bedrijven wereldwijd zakendoen.’

Ook blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de aangestelde commissarissen is gestegen; van 56 jaar in 2020 naar 59 jaar in 2021.

Gerelateerde artikelen