Historisch sterke positie HR-professional op arbeidsmarkt – toch opvallend loyaal aan werkgever

Steeds meer Nederlandse HR-professionals zijn van mening dat ze een sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. In 2021 was slechts 27 procent die mening toegedaan, nu is dat 44 procent. Tegelijkertijd zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR.

Ondanks krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Slechts vier procent van HR-professionals zocht dit jaar naar ander werk, een forse daling ten opzichte van vorig jaar, toen twaalf procent op zoek was. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR onder meer dan zeshonderd HR-professionals bij Nederlandse werkgevers. Tegelijkertijd is de is bijna de helft van de HR-professionals van mening dat hun positie op de arbeidsmarkt is verbeterd. In 2021 vond slechts 27 procent dat zij een sterke positie hadden, tegenwoordig is dat 44 procent.

De uitzonderlijk hoge mate van honkvastheid van HR-professionals bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt is opmerkelijk, zeker in vergelijking met andere beroepsgroepen. Zo wisselde een kwart van IT’ers in loondienst het afgelopen jaar van baan, bleek onlangs uit een ander onderzoek. Het gebrek aan mobiliteit van HR-professionals is voor sommige bedrijven dan ook een bron van zorgen: in een periode van personeelstekorten is uitgerekend het vinden van mensen die dat probleem moeten helpen oplossen, bijzonder moeilijk.

Als oorzaak van de honkvastheid van HR-professionals wijst het onderzoek naar zorgen over economische omstandigheden, die ertoe leiden dat mensen vasthouden aan hun huidige positie. Zo maken HR-professionals zich zorgen over prijsstijgingen na de coronacrisis en over de gevolgen van de oorlogen in Oekraïne en in Gaza.