Stijging van salarissen en bonussen verwacht in 2015

Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, heeft onafhankelijk onderzoek uitgevoerd onder 200 Nederlandse HR-managers naar het beloningsbeleid voor 2015. Hieronder de meest opvallende uitkomsten:

– 36% van de Nederlandse HR-managers geeft aan dat de salarissen van bestaande werknemers stijgen in 2015. Dit is 9% meer dan in 2014.
– Met 38% van de HR-managers* in Europa die loonstijgingen verwacht in 2015, zit Nederland rond het Europese gemiddelde. Koplopers zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland met respectievelijk 49% en 48%. België sluit de rangen met 24%.
– Maar liefst 85% van de Nederlandse HR-managers geeft aan bonussen toe te kennen aan werknemers in 2015.
– Daarbij geeft 11% aan dat de bonussen in 2015 worden verhoogd.
“Een oplevende economie zorgt voor meer kansen op de arbeidsmarkt. Een logisch gevolg is dat steeds meer werknemers op zoek kunnen gaan naar een nieuwe uitdaging”, vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. 
 
“Het inkomen blijft voor veel werknemers erg belangrijk. Er is dan ook een grotere kans dat werknemers sneller een nieuwe baan aanvaarden bij een andere werkgever wanneer die interessante(re) voorwaarden biedt. Veel bedrijven erkennen dat salarisverhogingen en het toekennen van bonussen dan ook essentieel zijn om talent te behouden.”
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Een beloningsbeleid opstellen en optimaliseren is zo eenvoudig nog niet. Daarom heeft Robert Half een aantal tips opgesteld:
 
1. Zorg voor een competitief beloningsbeleid: Tools zoals de Robert Half Salarisgids 2015 geven een actueel overzicht van de gangbare salarissen en aanvullende voordelen.
2. Denk verder dan het salaris: Het is aangeraden om aanvullende voordelen te presenteren als onderdeel van het salarispakket.
3. Houd rekening met generatieverschillen en individuele voorkeuren: Een succesvol beloningsbeleid houdt rekening met de voorkeuren van verschillende generaties op de werkvloer én met de persoonlijke wensen van medewerkers.
4. Zorg voor een continue dialoog: Regelmatig het gesprek aangaan over de prestaties en salariswensen van werknemers geeft bedrijven de kans om op tijd eventuele maatregelen te treffen.
5. Bepaal duidelijke targets/doelstellingen: Het behalen van individuele targets belonen met een extra (financiële) vergoeding kan medewerkers extra motiveren en meer engageren binnen het bedrijf.