Terugbetaling NOW dreigt voor duizenden werkgevers

Een derde van de werkgevers die een voorschot heeft ontvangen voor de eerste periode NOW, is zich niet bewust dat zij zélf de definitieve berekening van de NOW moet aanvragen. 

Dat blijkt uit onderzoek dat UWV heeft laten uitvoeren onder de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend. 

Uit dit onderzoek blijkt dat 44 procent van de werkgevers nog bezig is met het verzamelen van documenten of wacht op de samenstelling van een derden- of accountantsverklaring.

In het bank- en verzekeringswezen heeft 31,4 procent van de werkgevers deze berekening aangevraagd. In andere sectoren zijn werkgevers slagvaardiger daarin. In de horeca heeft 46 procent van de werkgevers dit al gedaan, in de retail 43,3 procent en in de schoonmaak 33,1 procent.

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Landelijk hebben tot nu toe zo’n 60.000 werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim de helft (57%) heeft dit nog niet gedaan.

Een aanvraag indienen kan nog tot en met 31 oktober 2021. Werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening, lopen het risico dat ze straks de NOW-steun moeten terugbetalen. Geen aanvraag indienen betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld, zo dreigt UWV. 

Dat willen we voorkomen”, zegt UWV-bestuurder Janet Helder. “Zeker voor ondernemers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, is het zaak dat ze daar nu al mee aan de slag gaan. De drukte bij boekhouders en accountants is namelijk groot en dus kan het even duren voordat ze worden geholpen. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en wat ze moeten doen.”