Tesla beticht ex-werknemer van downloaden bedrijfsgeheimen

Automaker Tesla klaagt een voormalige werknemer aan voor het stelen van bedrijfsgeheimen, en contractbreuk. Volgens de aanklacht heeft de man code van Tesla's zelfontwikkelde ERP-software (WARP Drive) gekopieerd naar zijn persoonlijke Dropbox-cloudopslag. Hij zou ook bewijs hebben vernietigd.

De beschuldigde man, Alex K., was door het bedrijf in dienst genomen om mee te werken aan eigen software voor het automatiseren van de productie en verkoop van elektrische auto's. Hij zat bij het Quality Assurance-team van Tesla waar hij eind 2020 is aangetreden, weet CNBC te melden. Daar werken slechts 40 van de 50.000 werknemers die het bedrijf van Elon Musk in totaal heeft.

Volgens de aanklacht is K. vrijwel meteen na zijn indiensttreding begonnen met het uploaden van bestanden en Python-scripts naar zijn eigen Dropbox-account. Zijn werkgever heeft hem op 6 januari geconfronteerd met dat kopieergedrag van bedrijfseigendom. De code in kwestie kan, zo stelt Tesla, aan concurrenten verklappen hoe en wat de e-autofabrikant aan innovatie doet.

Het overhevelen van delen van Tesla's ERP-software is volgens de ex-werknemer echter een vergissing. De kopieeractie zou zijn uitgevoerd toen hij een backup probeerde te maken van een map op zijn bedrijfslaptop, verklaart de software-ingenieur tegenover de Amerikaanse tabloid the New York Post. In de beschuldiging stelt Tesla dat K. zich ook schuldig heeft gemaakt aan het wissen van mogelijk bewijs, toen hij door security van het bedrijf werd aangesproken op zijn gedrag.

Bron: AG Connect