Thuiswerken ondermijnt dataveiligheid

De meeste bedrijven laten medewerkers thuiswerken, maar nog niet de helft heeft er een protocol voor. Dat levert volgens IT-specialisten forse data-risico’s op.

Van de kantoormedewerkers in Nederland heeft volgens een recent onderzoek onder ruim 600 werknemers bijna 9 van de 10 de mogelijkheid om op afstand van kantoor (‘remote’) te werken. Driekwart van de kantoormedewerkers maakt hier daadwerkelijk gebruik van. 

Minder dan de helft heeft een protocol
Desondanks heeft nog niet eens de helft (47 procent) van de bedrijven en organisaties bij wie dit mogelijk is, een protocol waarin is vastgelegd aan welke regels er gelden bij het werken op afstand.

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Team Vier, in opdracht van Box, dat zich bezighoudt met cloud-contentmanagement. Zonder heldere protocollen met richtlijnen over wat wel en niet is toegestaan bij werken op afstand, lopen bedrijven mogelijk risico’s op het gebied van data-privacy en -beveiliging.
 
Betere controle op data urgent
Zo zeggen vier op de tien werknemers wel eens bestanden te sturen vanaf het zakelijke naar het privé e-mailadres om op afstand te kunnen werken en werk af te ronden. Bijna een kwart (24 procent) heeft wel eens bestanden op de eigen desktop geplaatst. 

Dit is des te alarmerender gezien het feit dat veel particuliere computers niet veilig zijn vanwege – onder andere – ongewenste, gevaarlijke of verouderde software op deze computers, zoals uit een recente steekproef van de Consumentenbond blijkt. 

Mogelijke gevaren bij 1 op de 3 thuiscomputers
Het sturen van zakelijke bestanden naar het privé e-mailadres en deze bestanden vervolgens opslaan op de thuiscomputer brengt dus mogelijk gevaren met zich mee. Zo zou 1 op de 3 thuiscomputers een veiligheidsrisico lopen. 

“Werknemers zijn de eerste in lijn bij data-privacy en -beveiliging om datalekken te voorkomen,” aldus Dan Farkas van Box. “Tegenwoordig zijn strengere, nieuwe eisen van kracht ten aanzien van databeveiliging, datalekken en aansprakelijkheid. Denk aanhet inwerkingtreden van de AGV en andere data- en privacyvoorschriften.”

Bedrijven moeten zich volgens Farkas daarom steeds bewuster zijn van privacy en veiligheid in de persoonlijke sfeer, aangezien zij over enorme hoeveelheden gegevens beschikken, die te allen tijde veilig opgeslagen moeten zijn. 
“Werkgevers moeten hun werknemers daarom voorzien van heldere richtlijnen voor werken op afstand en werknemers de technische middelen bieden om veilig te kunnen werken, zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van het werken op afstand.”
 
Belang werk-privébalans
Want uit het onderzoek blijkt ook dat een goede werk-privébalans voor Nederlandse werknemers belangrijk blijft. Bijna de helft van de medewerkers die niet op afstand kunnen werken, zou dit wel graag willen (45 procent). 

En ruim de helft van de medewerkers (53 procent) vindt de optie om op afstand te kunnen werken zelfs belangrijk bij de keuze van een nieuwe werkgever. Met name millennials zeggen hier waarde aan te hechten (62 procent). 

Daarbij hoort de mogelijkheid om te kunnen werken waar en wanneer je wilt, en naadloos te kunnen schakelen tussen productiviteits-applicaties om taken zo snel en efficiënt mogelijk uit te voeren. Farkas: “En dat alles op een veilige manier.” 
 
Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Team Vier, onder N = 611 werknemers, werkzaam in organisaties met meer dan 250 werknemers.