Van Intertrust tot The Voice: de kosten van slecht HR-beleid

Van Intertrust tot The Voice: de kosten van slecht HR-beleid
Wat kost slecht HR-beleid de organisatie wanneer een verziekte werksfeer leidt tot een golf aan burn-outs, ziekmeldingen of reputatieschade?

Door Jaime Donata

Onlangs kwam financieel dienstverlener Intertrust in het nieuws omdat in hun kwartaalcijfers voor het tweede jaar op rij een expliciete koppeling werd gemaakt tussen de dalende winstcijfers en het grote personeelsverloop.

Er zijn (nog) niet heel veel organisaties die HR-gerelateerde dynamieken zo nadrukkelijk benoemen in de winstcijfers, maar de vraag is: waarom eigenlijk niet? Het zijn uiteindelijk vaak toch je werknemers die ervoor zorgen dat er geld wordt verdiend – of dat een mooie strategie die op papier gouden bergen belooft, bij de uitvoering helemaal in de soep loopt.

Wat kost (slecht) HR-beleid de CFO?

Het nieuwsberichtje over de resultaten van Intertrust zet aan het denken. Wat kost HR-beleid een CFO eigenlijk als er opeens gaten vallen op cruciale plekken in de organisatie? Wat kost HR-beleid een CFO wanneer een verziekte werksfeer leidt tot een golf aan burn-outs en ziekmeldingen of reputatieschade? Ook in het nieuws deze maand: museum De Fundatie in Zwolle dat momenteel midden in een crisis zit die is ontstaan rondom directeur Ralph Keuning die volgens een groot deel van het personeel een waar terreurbewind voert.

De oplossing vanuit de Raad van Toezicht? Naast Keuning een nieuwe directeur aanstellen, speciaal voor P&O. Het mag wat kosten. Ondertussen wordt het aanblijven van Keuning nu al afgewezen door het personeel dat hun directeur niet meer kan zien.

grensoverschrijdend gedrag in organisaties

Eveneens deze maand – en ook in de kunstwereld – de met veel toeters en bellen binnengehaalde artistiek directeur Jacqueline Grandjean die al na drie(!) maanden op non-actief wordt gesteld bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Hoe de meningsverschillen met medebestuurder Luk Lemmens na een zware selectieprocedure zo groot kunnen zijn? Niemand die die het weet. En met welke vertrekregeling zij naar huis gaat is ook niet bekend. Maar dat werknemers – en zeker bestuurders – die met elkaar in de clinch liggen, niet goed zijn voor de bedrijfsresultaten, dat is algemeen bekend. Ook het ontslaan van top-bestuurders is meestal niet gratis.

HR, een zaak van CHRO en CFO samen?

Niets doen aan falend HR-beleid is niet slim. Waar het allemaal toe kan leiden, zien we bij RTL, waar kijkcijferkanon The Voice of Holland voor eens en voor altijd uit de begroting kan worden geschrapt. Olivier Zacharia, de CFO van RTL Nederland, mag volgens de schattingen van media-registratiebureau Adfact om en nabij 57 miljoen euro aan gederfde reclame opbrengsten afboeken op de jaarcijfers.

Wat de CFO moet met HR? Bijvoorbeeld zorgen dat zijn C-level collega in de boardroom alle ruimte krijgt om een serieus en deugdelijk HR-beleid te voeren. In NRC Handelsblad schreef Ben Tiggelaar niet voor niets dat de The Big Quit in 2021 – 47 miljoen Amerikanen die hun baan opzegden met alle gevolgen van dien voor de organisaties die ze achterlaten – voor een groot deel veroorzaakt wordt door beroerd management: het niet zien van de wensen en behoeftes van je werknemers.

Een interessante column, want alle problemen die kunnen voorkomen op HR-gebied, vertalen zich uiteindelijk toch vaak door in financiële cijfers – en niet alleen bij Intertrust en RTL Nederland.