‘Veel bedrijven niet volledig cyberveilig’

Bij 45 procent van de bedrijven zijn creditcardgegevens van klanten onvoldoende beveiligd. Dat stelt Verizon Communications naar aanleiding van eigen onderzoek onder grote en middelgrote bedrijven in meer dan dertig landen.

Wel presteerden bedrijven door de bank genomen beter dan een jaar eerder toen meer dan de helft van de bedrijven niet volledig aan de eisen volgens de Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) voldeden. ICT-bedrijven scoorden het beste. Toch was ook bij deze groep ruim een derde van de bedrijven nog niet helemaal waterdicht qua cyberveiligheid.

Verizon merkt ook op dat in alle gevallen waarbij sprake was van diefstal van creditcardgegevens, geen van de getroffen bedrijven volledig aan alle veiligheidseisen voldeden. Gemiddeld voldeden ze slechts aan tien van de twaalf belangrijkste eisen. De onderzoekers benadrukken in een toelichting dat consumenten die gebruik maken van een creditcard als het goed is verzekerd zijn tegen schade door fraude en diefstal.

Om qua cybersecurity beter voor de dag te komen, zouden bedrijven onder meer moeten investeren in expertise van het personeel. Ook zouden zo veel mogelijk processen van databescherming moeten worden geautomatiseerd, mits deze ook regelmatig aan een check worden onderworpen. (ANP)