Verbeter je organisatie, begin bij jezelf – 4 stappen voor gedragsverandering bij leiders

Leiders die organisatorische veranderingen willen doorvoeren, doen er goed aan eerst hun eigen gedrag aan te passen. Dat betoogt Narayan Pant, hoogleraar leiderschapsontwikkeling aan de business school INSEAD.

Ook voor leiders geldt: successen in het verleden zijn geen garantie voor successen in de toekomst. Zeker als ze veranderingen willen doorvoeren in hun organisatie, moeten leiders hun gedrag aanpassen, en niet vertrouwen op de bekende gedragspatronen die hen hebben gebracht waar ze nu zijn. Dat schrijft Narayan Pant, hoogleraar Leadership Development aan de business school INSEAD en hoofd van het INSEAD-programma voor senior leiderschap LEAP – Leadership Excellence Through Awareness and Practice.

In een artikel in de Harvard Business Review geeft hij vier stappen voor leiders om gedragsverandering te bereiken en de kans vergroten dat de veranderingsinitiatieven die ze moeten leiden succesvol zullen zijn:

1. Zelfbewustzijn vergroten. Leiders moeten regelmatig feedback vragen over hoe anderen hen zien en letten op hun eigen gedachten en gevoelens die hun veranderingsintenties kunnen beïnvloeden.

2. Zich committeren aan verandering. Leiders moeten hun veranderingsdoelen publiek maken en de steun van anderen zoeken om zich verantwoordelijk te voelen en gemotiveerd te blijven.

3. Beperkende gedachten overwinnen. Leiders moeten leren om hun negatieve of defensieve gedachten te herkennen en te verminderen, bijvoorbeeld door mindfulness-technieken te gebruiken.

4. Nieuw gedrag bewust oefenen. Leiders moeten kleine, haalbare veranderingen in hun gedrag uitproberen, leren van de ervaring en zich aanpassen aan de situatie.