Versoepeling dekkingsgraad voor pensioenfondsen

Versoepeling dekkingsgraad voor pensioenfondsen
De pensioenen van deelnemers van een aantal fondsen kunnen volgend jaar toch meegroeien met de prijsstijging. Pensioenfondsen met minstens 1 euro en 5 cent in kas voor elke euro verschuldigd pensioen, mogen de pensioenen laten meegroeien, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel.

Een voorstel van de PvdA hiertoe kan op steun van genoeg partijen in de Tweede Kamer rekenen, en ook het kabinet wil eraan meewerken. 

Nu mogen fondsen de pensioenen alleen laten stijgen bij een dekkingsgraad van 110 procent. Van de vier grote pensioenfondsen voldoet alleen ABP momenteel aan de minimumdekkingsgraad van 105. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren had eind september een dekkingsgraad van 105,3 procent. 

Zorgfonds PFZW en de metaalfondsen PMT en PME komen daar nog niet aan met dekkingsgraden van respectievelijk 102 procent, 102,5 procent en 104,6 procent. Later deze maand geven de fondsen de dekkingsgraden over oktober vrij.

Vakbond FNV reageert opgetogen op de steun van de Kamer. Bondsbestuurder Willem Noordman noemt dat “eindelijk goed nieuws”. “We hebben hier de laatste maanden keihard voor gepleit.” FNV wijst er daarbij op dat door de al lang dalende rente de dekkingsgraden al jaren onder druk staan. Veel fondsen hebben daardoor de pensioenen al dertien jaar niet kunnen verhogen, stelt de bond. “Samen met de PvdA boeken we vandaag een mooi resultaat voor veel mensen”, aldus Noordman.