Vijfde staking werknemers Cofely Noord

Werknemers van technisch dienstverlener Cofely in Noord-Nederland staken vandaag. Volgens hen ontbreekt nog steeds een fatsoenlijk sociaal plan voor 65 ontslagen medewerkers. Vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen meldden dit afgelopen zaterdag.

Het is al de vijfde dag sinds december dat er wordt gestaakt. Eind 2015 maakte Cofely Noord, een dochteronderneming van Engie (het voormalige GDF Suez), bekend dat het door de verslechterde olie- en gasmarkt in de problemen was gekomen. Als gevolg zouden er 65 banen geschrapt moeten worden.
Verkeerde keuzes in de bestuurskamer 
De stakende werknemers vinden dat de ontslagen het gevolg zijn van verkeerde keuzes in de bestuurskamer. ‘Engie geeft met name de NAM de schuld van hun interne problemen’, aldus Marijke Eggengoor van FNV Metaal. Volgens haar zorgt de NAM juist nog steeds voor werk. ‘Engie heeft onvoldoende geanticipeerd op de veranderde markt.’
Wat met name wringt is dat medewerkers worden ontslagen terwijl Cofely Nederland zijn financiële jaarplan heeft gehaald en werknemers twee weken geleden nog een winstuitkering ontvingen. ‘Dat Cofely bovendien niet wil dat mensen hun ontslag laten toetsen bij het UWV maakt dat wij grote vraagtekens zetten bij deze reorganisatie’. Volgens haar lijkt er willekeur in het spel. 
Gele kaart voor sociaal plan 
Eerder reikten de werknemers al een gele kaart uit aan de landelijke directie in Bunnik, bij wijze van laatste waarschuwing na het laatste voorstel voor een sociaal plan. Het slechte eindbod bleef echter staan. Dus legden op 17 maart ook al zo’n 200 medewerkers voor 48 uur het werk neer.