Vijftien procent werknemers vreest controle op afstand

Vijftien procent werknemers vreest controle op afstand
Één op de zes werkenden vreest dat zijn werkgever op afstand laptops en telefoons van werknemers in de gaten houdt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.106 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door PanelWizard.

Vooral jongeren vrezen voor digitale controle door hun werkgever. Zo denkt twintig procent van hen dat hun werkgever bijhoudt wat medewerkers op hun laptop of telefoon doen als zij vanuit huis werken. Van de zestigplussers is slechts vijf procent hier bang voor.
 
Niet alleen zijn werknemers bang dat hun werkgever controleert wat ze doen, maar ook hoe veel uren per dag ze online zijn. Een derde voelt zich dan ook bezwaard als ze hun werkdag weleens eerder afsluiten dan normaal. Opvallend genoeg voelen vrouwen (35 procent) zich hier schuldiger over dan mannen (dertig procent). Hoewel mannen daar minder moeite mee hebben, laat toch twintig procent van hen zijn laptop langer aan staan, zodat anderen denken dat zij nog aan het werk zijn. Onder vrouwen bedraagt dit percentage slechts veertien procent.

Uit het onderzoek blijkt verder dat één op de zeven werkende Nederlanders thuis minder lang pauze houdt dan op kantoor. Ook nu keren vrouwen (zestien procent) na de lunch of middagsnack sneller terug naar hun thuiswerkplek dan mannen (twaalf procent). Toch blijkt een stressvrije pauze niet veel waard. 97 procent van de ondervraagden wil geen salaris inleveren voor de garantie dat hun werkgever niet ziet hoe lang ze achter hun laptop zitten.