Waarom beloning in bitcoin riskant is voor de werkgever

Waarom beloning in bitcoin riskant is voor de werkgever
Salaris in cryptovaluta maakt een opmars, maar is vooral een lokkertje in de vorm van hippe secundaire arbeidsvoorwaarden.

Salaris uitbetaald krijgen in bitcoin is geen toekomstmuziek meer. Het cryptobedrijf BTC Direct keert het salaris van medewerkers al sinds 2018 uit in bitcoin. Mike Hutting van BTC Direct gaf vorig jaar aan dat steeds meer mensen voor een bitcoin-loon zullen kiezen. Vooral als werknemers verwachten dat hun bitcoinsalaris dat ze sparen steeds meer waard wordt als ook de cryptomunt in waarde stijgt.

Ook in VS en Portugal

De bitcoin als gelegaliseerd betaalmiddel komt steeds dichterbij nu steeds meer landen daar wetgeving voor maken. Niet alleen landjes als El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek zijn daartoe overgegaan, het gebeurt ook in Argentinië, Brazilië, de VS en Portugal.

Sommige werkgevers spelen in op de entree van de bitcoin in het betalingsverkeer. Een franchiser van Domino’s Pizza betaalt sinds vorig jaar medewerkers voor een deel met bitcoins. Ook bij andere arbeidsvoorwaarden sluipt de bitcoin naderbij. Zo helpt Fidelity Investments, een groot beleggingsbedrijf, Amerikanen om bitcoin in hun pensioenplan op te nemen. Nederlandse voorbeelden hiervan zijn er nog niet.

In Nederland is loon in bitcoin nog niet per wet geregeld

Hoe legaal een loon is in bitcoin of andere cryptovaluta, is voer voor juristen en fiscalisten. Betaling van loon in bitcoin is in Nederland nog niet per wet geregeld. Het geldt derhalve als loon in natura. Zo beoordeelt de Belastingdienst dit dan ook.

De Belastingdienst gaat uit van de waarde in euro’s op het moment waarop de cryptovaluta zijn betaald. Dat is in lijn met wat het Burgerlijk Wetboek voorschrijft over loon in natura: die moet de werkelijke waarde toegekend krijgen.

Volgens Marleen van Woerden van advocatenkantoor Blenheim is het daarom praktisch om op de loonstrook de werkelijke waarde van de cryptovaluta in euro’s te vermelden op moment van uitbetalen.

Houd er overigens rekening mee dat het loon ter hoogte van het minimumloon niet in crypto’s uitbetaald kan worden, zo waarschuwen juristen. Volgens de Wet Aanpak Schijnconstructies moeten werkgevers het volledige minimumloon betalen via de bank. Wat een werknemer meer dan het minimumloon verdient, mag de werkgever betalen in geld, loon in natura, woning (dienstwoning), diensten en dergelijke (bijvoorbeeld kinderopvang, reizen) en effecten en dergelijke, zo staat in het Burgerlijk Wetboek.

Het risico blijft bij werkgever

Beloning in crypto’s is verder niet vrij van risico’s, ook niet voor de werkgever. Van Woerden waarschuwt werkgevers om hun personeel goed te infomeren over de koersschommelingen van de bitcoin. Het is volgens haar verstandig om ze de keuze te laten.

Maar het grootste risico is voor de werkgever, legt Van Woerden uit. Een medewerker houdt het recht om het verschuldigde loon van een werkgever te vorderen als dit anders dan in erkend geld is uitgekeerd, zo staat in het Burgerlijk Wetboek. “Dat maakt dat het risico tot waardedaling bij werkgever blijft en dat uitbetaling in cryptovaluta voor werkgever niet zonder risico is”, aldus Van Woerden.

Volgens arbeidsrechtadvocaat Annemieke Siebrand van het advocatenkantoor MannaertsAppels kan een bitcoinloon interessant zijn voor een grote groep innovatieve, jonge bedrijven en dito werknemers.

“In de huidige markt, met een duidelijke personeelsschaarste, is het betalen van een deel van het salaris in bitcoin wellicht een hele goede manier om jong en getalenteerd personeel binnen te halen en te houden.”