Weer baankansen genoeg voor jongeren, maar ze studeren liever

Na een somber eerste coronajaar nemen de baankansen voor jongeren weer toe. De kans om ten minste drie dagen per week werk te vinden, is weer even groot als voor de pandemie. Desondanks studeren veel jongeren liever wat langer door. Dat schrijven onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek in economenvakblad ESB.

Voor jongeren die in het studiejaar 2019/2020 het onderwijs verlieten en op zoek gingen naar werk, was de kans om daadwerkelijk een baan te vinden eind 2019 ruim 71 procent. Dat is een ongeveer net zo grote kans als voor de jongeren die een jaar eerder klaar waren met studeren.

Maar dat percentage lag niet het hele jaar zo hoog. Van de jongeren die in het eerste coronajaar het onderwijs verlieten, vond 63 procent binnen drie maanden een baan.

Hoewel het er dus op lijkt dat de coronapandemie slechts een tijdelijke dip veroorzaakte in de baankansen voor jongeren, houden de onderzoekers een slag om de arm. Want een deel van de jongeren besluit het toetreden tot de arbeidsmarkt uit te stellen of weer terug te keren naar de schoolbanken.

Gerelateerde artikelen