Weinig meisjes willen voltijdbaan als ze moeder worden

Als ze later een gezin met jonge kinderen hebben, wil 3 procent van de meisjes en 34 procent van de jongens fulltime werken.

Meer dan de helft van de jongeren vindt dat beide partners evenveel tijd moeten besteden aan het huishouden en de zorg voor kinderen. Dat blijkt uit een CBS-enquête onder 12- tot 25-jarigen.
Parttime werkweek krijgt voorkeur
Als jongeren tussen de 12 en 25 jaar een gezin (zouden) hebben met niet-schoolgaande kinderen, geniet de parttime werkweek zowel bij de meeste jongens als meisjes de voorkeur. In deze situatie zou 48 procent van de jongens en 41 procent van de meisjes het liefst 3 of 4 dagen per week werken.
Betaald werk voor 1 of 2 dagen heeft de voorkeur van evenveel meisjes, maar er zijn niet veel jongens die dat willen. Jongeren is gevraagd naar de rolverdeling die zij prefereren in hun eigen gezin of een mogelijk gezin in de toekomst, in een homo- of heterorelatie.
Ook zonder kinderen parttime werken
Als ze (later) al dan niet gehuwd samenwonen, maar geen kinderen hebben, zouden zes op de tien jongens en ruim vier op de tien meisjes fulltime willen werken. De huishoudelijke taken zouden volgens een meerderheid van de jongens en meisjes door beide partners moeten worden opgepakt.
In een gezin met jonge kinderen zouden vier op de tien meisjes een groter deel van de huishoudelijke taken op zich willen nemen dan hun partner. Drie op de tien jongens willen dat hun partner meer in het huishouden doet dan zij zelf.
Voorstander van een gelijke verdeling
Desalniettemin is meer dan de helft van zowel de jongens als de meisjes voorstander van een gelijke verdeling van huishoudelijke taken in deze gezinssituatie.

Gerelateerde artikelen