Werkend Nederland: nooit meer elke dag naar kantoor

Wereldwijd worstelt de C-executive met werken op afstand
Het gros van werkend Nederland (85%) verwacht nooit meer volledig op kantoor te werken. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.250 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken.

Bijna een derde (31%) gaat er wel vanuit dat het kantoor zijn of haar vaste standplaats wordt, maar dit wordt gecombineerd met werken vanuit huis. Voor 20 procent geldt dit juist andersom: deze medewerkers verwachten dat ze voornamelijk vanuit huis gaan werken. Vóór de coronacrisis werkte 92 procent overwegend of uitsluitend op kantoor. Thuiswerken was een jaar geleden dus nog helemaal niet zo vanzelfsprekend, terwijl momenteel driekwart van werkend Nederland (75%) met een kantoorbaan overwegend of uitsluitend vanuit huis werkt. 

De mogelijkheid om weer naar kantoor te gaan staat hoog op de wensenlijst van de Nederlander. Twee derde staat te popelen om het kantoorpand weer te betreden. Dit heeft overigens niets te maken met de productiviteit. 82 procent van de thuiswerkers geeft aan het grootste deel van de dag productief te kunnen werken. Het overige deel (18%) heeft hier wel moeite mee: zij zijn slechts maximaal 50 procent van de dag productief. De reden dat medewerkers weer graag naar kantoor gaan, is omdat ze het contact met de collega’s missen. Thuiswerken zorgt ervoor dat het contact met de collega’s veel minder is.

Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet: “De coronacrisis heeft veel impact op de samenleving en het is ontzettend knap hoe Nederland is omgeschakeld. Binnen no time zijn ruimtes thuis omgebouwd tot volwaardige thuiswerkplekken en hebben medewerkers zich erbij neergelegd dat die thuiskantoren intensief gebruikt worden. Zo hebben veel organisaties een budget beschikbaar gesteld om deze plekken goed in te kunnen richten. Waar er over thuiswerken voor de coronacrisis vaak nog wantrouwend werd gedacht, is dat nu heel anders. Thuiswerken is nu de norm en ook na de coronacrisis gaan we in een hybride vorm werken. Daarom is dus werken vanaf een andere locatie dan kantoor heel logisch. Het afgelopen jaar stond voor HR-professionals in het teken van boeien, binden en faciliteren. En dat in een vrijwel honderd procent online wereld. Een fikse uitdaging voor de HR-professionals en we vinden het als HR-dienstverlener dan ook belangrijk dat zij extra waardering krijgen voor hun werk. Daarom organiseren wij op 16 maart de eerste Dag van de HR-professional. Tijdens deze dag kan iedereen zijn of haar HR-collega iets extra’s geven.”