Werkgevers: inspanningen niet beloond, extra steunpakket nodig

Werkgeversorganisaties zien sectorale protocollen niet beloond en vragen meer erkenning voor schrijnende economische problemen bij de achterban.

In een reactie op de persconferentie van het kabinet op 21 april zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland het “ongelooflijk moeilijke” dilemma waarvoor het kabinet staat te begrijpen. Dat is enerzijds de wens om de samenleving weer te openen versus anderzijds niet het risico willen lopen dat het virus weer oplaait. 

Tegelijkertijd zeggen de organisaties ook te maken te hebben met oplopende frustraties bij ondernemers over onvoldoende erkenning van de schrijnende economische problemen waarin zij en hun mensen verzeild zijn geraakt. ‘20 Mei voelt voor veel ondernemers nog lichtjaren ver weg’, aldus de organisaties in een gezamenlijk persbericht direct na de persconferentie. 

Sectorale protocollen niet beloond

“Onze leden en wij hebben hard gewerkt aan sectorale protocollen om verantwoord weer zaken te doen”, stelt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. “Dat is vanavond niet beloond door het kabinet en dat is best zuur.” Extra reden om een tweede pakket van noodmaatregelen te ontwikkelen dat ondernemers langer en beter helpt nu het allemaal langer duurt met alle risico’s van dien, aldus De Boer. 

“En het kabinet moet door het concreet naar voren halen van bijvoorbeeld investeringen in woningbouw, infrastructuur en technologie laten zien dat het economisch perspectief wil creëren. Anders verliest het het vertrouwen van ondernemers en wordt het heel moeilijk om straks economisch weer op te krabbelen.” 

Tweede noodpakket voor omzetderving

Volgens MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof is het voor veel ondernemers een klap dat ze ook de komende weken nog niet open kunnen. ‘De zorgen zijn groot. In het tweede noodpakket moeten we antwoorden vinden op de vraag hoe we de omzetderving van bedrijven straks compenseren. 

“Ook in de 1,5 meter-economie zal er daarna verlies worden geleden. Daarnaast moeten we verder focussen op wat wél mogelijk is de komende tijd, want mensen hebben ook weer perspectief nodig. Anders gaat het ook maatschappelijk de verkeerde kant op.’ 

Opening scholen geeft thuiswerkers lucht

Het is goed volgens de ondernemersorganisaties dat de basisscholen, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang na de meivakantie weer gedeeltelijk opstarten. “Dit is een eerste stap om ook de andere sectoren weer te kunnen openen straks en dit geeft daarnaast verlichting voor veel thuiswerkende ouders.

“In de tussentijd ronden wij de sectorprotocollen af met onze leden en kunnen we ook leren van de ervaringen in landen als Denemarken, Duitsland en Oostenrijk, waar ook steeds meer sectoren weer open gaan. Zo zorgen we dat we klaar staan als we weer open kunnen.”