Werkgeversorganisaties willen meebewegende arbeidsvoorwaarden

Volgens de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN zijn cao-afspraken nu vaak te star. Ze willen daarom bij het arbeidsvoorwaardenoverleg komend jaar inzetten op meer meebewegende arbeidsvoorwaarden. Dit blijkt uit hun arbeidsvoorwaardennota ‘Schaken op meerdere borden. Arbeidsvoorwaarden in onzekere tijden’.

Bedrijven moeten in de toekomst veel beter kunnen omgaan met grote veranderingen in hun omgeving, zoals nu de coronacrisis. Grotere wendbaarheid in bedrijfsvoering en in productieprocessen is daarvoor het ‘vaccin’. Dit betekent dat het mogelijk moet zijn om werktijden, werkplek en functies aan te passen en dat beloningsafspraken meer mee moeten ademen met de bedrijfssituatie. Dat schrijven VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN in hun arbeidsvoorwaardennota ‘Schaken op meerdere borden. Arbeidsvoorwaarden in onzekere tijden’. In de nota staan aanbevelingen voor werkgevers voor het arbeidsvoorwaardenoverleg van het komende jaar. 

Tijdens de coronacrisis is herhaaldelijk gebleken hoe star de cao-afspraken vaak zijn, aldus de werkgeversorganisaties. “Zo wilden veel bedrijven hun ploegenroosters aanpassen om in het kader van coronavrij werken het verkeer van en naar bedrijfslocaties te verminderen. Dat lieten de arbeidsvoorwaarden niet altijd toe. Ook personeel inzetten op andere plekken in de organisatie bleek vaak lastig.” Afspraken rond onder meer roosters, reistijden en reiskosten bij thuiswerken moeten daarom kritisch worden bekeken, stellen de ondernemingsorganisaties. Ook bepleiten zij afspraken over meeademende beloningen en crisisclausules. Hierdoor lopen de loonkosten in slechte tijden minder hard op en profiteren werknemers in goede tijden extra.